EnergiWatch

Danskere vil give verden mere atomkraft

I selskabet Seaborg Technologies mener de, at de har skabt en billig og sikker atomreaktor. Og ambitionerne er store. Virksomhedens adm. direktør, Troels Schönfeldt, siger til Berlingske, at virksomheden skal overgå Vestas.

Holdet bag Seaborg Technologies atomkraftteknologi lader sig inspirere af Vestas, men vil være større. Det fortæller adm. direktør, Troels Schönfeldt, til Berlingske. Foto: Martin Lehmann / Ritzau Scanpix

Atomkraft, ja tak, mener en gruppe danske iværksættere. Siden 2015 har de via selskabet Seaborg Technologies arbejdet på at lave atomreaktorer i Danmark, der kan masseproduceres. Gruppen, der består af atomfysikere, kemikere og ingeniører, har fundet på en løsning, der baserer sig på gammelt atomaffald, flydende salt og en smule natriumhydroxid. En cocktail, de mener, giver en billigere og mere sikker atomreaktor. Ambitionen er at sælge flere reaktorer, end Vestas sælger vindmøller.

Det skriver Berlingske.

Gruppen holder til på Nørrebro og er ifølge Berlingske den største opstartsvirksomhed inden for atomkraft i Europa. Holdet består af 22 ansatte, som satser på at lave en reaktor i et modul, der svarer til en 20 fods container. Modulet skal kunne levere energi, som kan holde en større provinsby forsynet med strøm.

En af de fem medstiftere er ph. d. og kernefysiker med speciale i neutroner, Troels Schönfeldt, medejer og adm. direktør i forehavendet. Han hæfter sig ved, at atomreaktoren kan levere en stabil strømforsyning – også på dage uden sol og vind. Han mener ikke, at vi nødvendigvis skal til at opføre atomreaktorer i Danmark, men ser i stedet imod markeder i f.eks. Sydøstasien. Direktøren påpeger, at selskabets atomteknologi udmærker sig ved at fungere som saltreaktor, hvilket indbefatter mindre sandsynlighed for udslip af radioaktivitet, og at den ikke kan nedsmelte.

Seaborg Technologies, som siden sidste år har modtaget lån for et tocifret millionbeløb, forventer at have sin første reaktor på markedet i 2027. Det kræver imidlertid, at selskabet får held med at rejse kapital i milliardklassen over de kommende år. Troels Schönfeldt regner da også med, at Seaborg Technologies får tilført en trecifret millioninvestering allerede til efteråret.

"Det er svært at finde investorer herhjemme, for der er tale om en langsigtet investering i et område, som ikke har stor bevågenhed i Danmark. Men vi vil helst hente kapitalen til udvikling her, hvor vi også vil have vores IP-rettigheder og udvikling. Samtidig er København et godt sted at udvikle en virksomhed som vores," siger han til Berlingske.

 

Danskere opfinder sikkert atomkraftværk - men Danmark vil ikke røre det

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere