EnergiWatch

Atomkraftgigant kan blive nationaliseret

Det statskontrollerede franske energiselskab EDF kan ende med at blive afnoteret for at kunne få genoprettet sin investeringskapacitet. Det siger den franske energiminister, Francois de Rugy, ifølge Bloomberg.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Det er en reel mulighed, at Electricite de France (EDF) bliver taget af fondsbørsen. I hvert fald hvis man spørger Francois de Rugy, den franske minister for økologi, bæredygtighed udvikling og energi. Han vurderer, at det kan give fin mening, at staten overtager hele selskabet, herunder alle de atomkraftværker, EDF råder over.

Det skriver Bloomberg.

"En af de muligheder, som vi endnu ikke har lagt os fast på, er, at selskabet bliver 100 procent statsejet, men med enheder, som private investorer kunne overtage. Det vil ikke være let at gennemføre, og det vil medføre aktietilbagekøb," udtaler Francois de Rugy ifølge Bloomberg.

Francois de Rugy fortæller ydermere, at regeringen seriøst overvejer at placere alle EDF’s udløbne tilladelser inden for vandkraft til en separat, statsejet enhed. I dag ejer den franske stat 83 procent af EDF, som kæmper for at finde midlerne til at dække de 15 mia. euro – eller cirka 111 mia. danske kr. – som EDF har ude i årlige investeringer.

Tidligere på måneden fortalte adm. direktør hos EDF, Jean-Bernard Levy, at selskabets gæld underminerer vækst. Nu kan den franske regering være på vej med en løsning. Bloomberg beretter imidlertid, at regeringen er internt splittet omkring, hvad det vil koste at købe aktiehavere ud – og om det er det værd.

EDF har den seneste tid haft en stærkt faldende produktion fra sine værker. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har givet energiselskabet indtil udgangen af 2019 til at komme med forslag til alternative former for elproduktion, mens 14 af de gamle franske atomreaktorer skal lukkes ned frem imod 2035.

 

EDF-konsortium vinder fransk havudbud

Højere elpriser redder EDF i første kvartal

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere