Millionregning venter energiselskab efter tabt voldgift

"Vi er i gang med at kigge på, hvor stor en del af tilgodehavendet, der kan være tabt. Der er en mulighed for, at det er det hele," siger adm. direktør Rasmus Sielemann Christensen, Bornholms Energi & Forsyning.

Det kommer efter alt at dømme til at koste det kommunalt-ejede energiselskab Bornholms Energi & Forsyning dyrt, at selskabets daværende bestyrelse og daglige ledelse uden at sikre accept fra sin største og eneste varmekunde tilbage i 2014 besluttede at ombygge sit kulfyrede kraftvarmeværk i Rønne til et rent træflisfyret værk for 125 mio. kr.

Energiselskabet havde ved udgangen af marts i år ubetalte regninger på ca. 26 mio. kr. fra Rønne Varme A/S, der siden færdiggørelsen af ombygningen af værket i midten af 2017 har afvist at betale langt hovedparten af ombygningen, 92 pct., og derfor har tilbageholdt penge i perioden og frem til i dag og i stedet henholdt sig til en oprindelig varmekontrakt, som Bornholms Energi & Forsyning havde opsagt begrundet i misligholdelse.

Det var Rønne Varme i sin gode ret til ifølge en netop afsagt voldgiftskendelse, og for Bornholms Energi & Forsyning, der ikke i sit seneste regnskab for 2018 har hensat penge til det mulige tab, kan regningen blive betydelig. Det erkender adm. direktør Rasmus Sielemann Christensen, der ikke var i selskabet, da beslutningen om ombygningen blev truffet.

Foruden et tabt tilgodehavende, der svarer til hele overskuddet i virksomheden sidste år, bliver Bornholms Energi & Forsyning også belastet økonomisk for resten af 2019.

"Det er ganske mange penge for et selskab som Bornholms Energi & Forsyning, og det er også derfor, at vi har gjort os umage med at få sagen vurderet. Det er ingen hemmelighed, at vi har haft en forhåbning og en forventning om, at afgørelsen i voldgiftsretten var landet anderledes," siger Rasmus Sielemann Christensen:

"Vi er i gang med at kigge på, hvor stor en del af tilgodehavendet, der kan være tabt. Der er en mulighed for, at det er det hele, men det er vanskeligt at sige i øjeblikket. Vi opsagde aftalen (med Rønne varme, red.) ved udgangen af 2017, så i 2018 og 2019 kommer vi til at producere varme, som vi kommer til at sælge med tab til Rønne Varme. Det ligger fast."

Afgørelse gælder til 2020

Et enkelt lyspunkt som taber i voldgiftsretten kan Rasmus Sielemann Christensen dog få øje på:

"Det vi glæder os over er, at voldgiften alene har taget stilling til de to år, hvor den gamle aftale løber, altså i opsigelsesperioden. Når vi kommer på den anden side af i år, er det varmeforsyningslovgivningen, der regulerer, hvad varmen skal koste. Men vi arbejder på at få en ny aftale på plads med Rønne Varme. Vi fremsendte den 5. december 2018 et kontraktudkast til en ny aftale. Det er vores ønske at få en ny aftale på plads så hurtigt som muligt, og vi ser frem til at genoptage dialogen med Rønne Varme, når støvet har lagt sig."

Bornholm Energi & Forsyning er 100 pct. ejet af Bornholms Regionskommune.

I det nyligt offentliggjorte årsregnskab skriver energikoncernen, at der på baggrund af en ekstern juridisk vurdering ikke er vurderet behov for at nedskrive værdien af tilgodehavendet i Rønne Varme.

"Man besluttede hen over hovedet på os at ombygge for 125 mio. kr., selv om vi er den eneste kunde, der aftager varme fra anlægget. Det har man gjort samtidig med, at man godt vidste, at vi skulle betale 92 pct., og at vi protesterede. Vi kan slet ikke forstå, at en bestyrelse kan reagere på den måde," lød det fra adm. direktør Erik Steen Andersen, Rønne Varme (RVV) umiddelbart før afgørelsen i voldgiften blev offentliggjort for få dage siden.

Borgmester: Ulykkelig sag

Borgmester i Bornholms Kommune, Winni Grosbøll (S), har ifølge TV2 betegnet striden som en ulykkelig sag og beklaget, at den kom så vidt som til en voldgift:

"Der er jo ikke tale om, at man har vundet over en stor kapitalistisk udenlandsk virksomhed eller lignende men blot, at man nu har skubbet en regning over på resten af øens befolkning. Jeg har gennem hele forløbet beklaget, at bornholmske selskaber, der er sat i verden for at servicere bornholmerne, har brugt så mange penge og tid på at køre sag mod hinanden.

Energiselskab taber voldgift om betaling for nyt kraftvarmeværk 

Millionstrid om påstået overpris på varme slutter i voldgift

Energiselskab har tocifret millionbeløb ude af svømme - storkunde vil ikke betale 

 

 

 

    

 

   

 

 

 

  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også