EnergiWatch

Efterkommere af H.C. Ørsted vil anke navnestrid til Højesteret

Ørsted blev frifundet i navnestrid mod efterkommere af H.C. Ørsted i Sø- og Handelsretten i maj.

Foto: /Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/

En række efterkommere af videnskabsmanden H.C. Ørsted har besluttet at anke sagen om navnestriden med energiselskabet Ørsted til Højesteret.

Det oplyser Søren Peter Ørsted, tiptipoldebarn til H.C. Ørsted, til Ritzau.

Ørsted blev frifundet i sagen i Sø- og Handelsretten 10. maj, hvor i alt syv efterkommere forsøgte at få energiselskabet til at droppe navnet.

Efterkommerne er utilfredse med, at de ikke blev spurgt, da Ørsted i 2017 skiftede navn fra Dong.

Ørsted tog navneforandring for at understrege selskabets fokus på grøn energi. Samtidig var der en uheldig betydning af navnet Dong på engelsk.

Søren Peter Ørsted har ikke yderligere kommentarer til anken. Han har tidligere kaldt navneskiftet ulovligt og smagløst.

"Når Dong på denne måde overtager vores slægtsnavn, og så ovenikøbet mener at gøre det som en anerkendelse af vores forfader H.C. Ørsted, har de gjort regning uden vært," har han tidligere skrevet i en mail om sagen.

Juridisk har striden handlet om, hvorvidt navneloven, der beskytter navne med under 2000 bærere, eller praksis fra Patent- og Varemærkestyrelsen om navne bestemmer.

Omkring 1200 personer bærer navnet Ørsted som enten mellem- eller efternavn, og hvis navneloven styrer, så må man ikke tage det.

Praksis fra Patent- og Varemærkestyrelsen har derimod talt for, at Ørsted gerne må bruge navnet.

I dommen fra maj skrev Sø- og Handelsretten, at spørgsmålet om berettigelsen af selskabsnavne og varemærke ikke skal afgøres udelukkende efter navneloven.

Retten bemærkede, at selskabet Ørsted med navnet henviser til "den for længst afdøde videnskabsmand" H.C. Ørsted, som er tæt knyttet til grundlaget for energiproduktion, hvilket er Ørsteds hovedforretningsområde.

H.C. Ørsted levede fra 1777 til 1851. Han opdagede blandt andet elektromagnetismen og aluminium og grundlagde det, der i dag er Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Ørsted frifindes i Ørsted-sag 

Ørsted vs. Ørsted afgøres om en uge 

Ørsted og Ørsted mødes i navnedyst i Sø- og Handelsretten

Ørsted-navnet bliver diskuteret igen 

 

Mere fra EnergiWatch

Clever lancerer ny type ladeløsning

Til marts kommer der en ny ladeløsning hos Clever, som betyder, at kunderne kan nøjes med at betale for den strøm, de bruger. Elbilforening mener dog, prisen er for høj.

Benzinpris er nede på nytårsniveau

Det er formentlig uroen og covid-19-nedlukningerne i Kina, der lige nu presser prisen ned, kombineret med forventningen om en kommende recession, der vil reducere efterspørgslen på olie over det meste af verden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs