EnergiWatch

Ørsted lander milliardoverskud i elnetselskabet Radius

Det Ørsted-ejede sjællandske elnetselskab Radius, som er til salg, kom ud af 2018 med et regnskabsmæssigt overskud før skat på godt 1,7 mia. kr. Tilbageførte nedskrivninger trækker voldsomt op.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Artiklen er opdateret med kommentar fra direktør Jens Fossar Madsen, Radius Elnet.

Det sjællandske elnetselskab Radius, som ejes af energikoncernen Ørsted, kom ud af 2018 med resultet på godt 1,7 mia. kr. Hovedforklaringen på det markante overskud skyldes tilbageførsel af tidligere nedskrivninger.

Radius Elnet A/S har i 2018 tilbageført en række nedskrivninger, der blev foretaget tilbage i 2008 og 2009. Hvis der korrigeres for denne særlige tilbageførsel er resultatet for 2018 lavere end for 2017.

Tilbageførelsen af nedskrivningerne har kun regnskabsmæssig effekt. De får ikke betydning for Radius’ kunder, herunder for de priser som kunderne betaler, fremgår det af en regnskabsmeddelelse mandag.

"Nedskrivningerne blev i sin tid gennemført på baggrund af nye regler, som Folketinget vedtog i 2009. Vi vurderede dengang, at de nye regler, som ændrede rammen for Radius’ økonomiske forhold og indtjeningsmuligheder, ville medføre en betydelig økonomisk risiko for selskabet," oplyser Radius.

Afgørelser fra tilsynet

Regnskabet for 2018 viser et resultat før skat på 1.709 millioner kroner. Tilbageførelsen af nedskrivningerne forbedrer Radius’ økonomiske resultat før skat med 1.330 millioner kroner.

Ørsted-formand: Vi kan ikke tage højde for valgår 

"Når vi nu tilbagefører nedskrivningerne, skyldes det, at der er kommet en øget klarhed over de økonomiske rammer for Radius. Radius har i 2017 og 2018 fået afgørelser fra Tilsynet vedrørende vores ramme for perioden 2005 til 2016. Derudover har der siden 2012 har været et arbejde i gang med at lave en ny økonomisk regulering af elnetselskaberne. Denne er trådt i kraft i 2018, og dermed er også de overordnede økonomiske rammer for vores virke nu faldet på plads," forklarer Radius' ledelse i årsrapporten.

Den oprindelige nedskrivning i Radius udgjorde godt 1.9 mia. kr. Afskrivninger, der kan henføres til den tilbageført nedskrivning, udgør 622 mio. kr., hvorfor den regnskabsmæssige værdi af selskabets produktionsanlæg er forøget med 1.330 mio. kr. pr. 31. december 2018, forklares det.

Direktør i Radius Elnet, Jens Fossar Madsen, siger til EnergiWatch, at tilbageførslen i 2018-regnskabet understøttes af de bud, der tidligere i år er afgivet fra potentielle købere af elnetselskabet.

"Vi kender ikke buddene, men vi har fået det oplyst af Ørsted," siger Jens Fossar Madsen, der forklarer, hvorfor tilbageførslen sker netop nu:

"Folketinget vedtog i 2008 og 2009 en række ændringer i den grundlæggende regulering af elnetselskabernes økonomi og indtjeningsmuligheder. Ændringer kom uden forudgående involvering af sektoren, og på den baggrund vurderede man, at der var behov for at nedskrive værdien af selskabets aktiver. Det skabte stor usikkerhed dengang, men vi har ikke siden set tilsvarende lovindgreb," siger han:

"Der har frem til nu været andre betydelige risici. Blandt andet påbegyndtes i 2012 udviklingen af en helt ny økonomisk regulering, der først blev gennemført i 2018. Men den blev i det store hele, som vi forventede, og dermed er en betydelig risiko for vores virke blevet fjernet. Derfor foretager vi først tilbageførslen af nedskrivningen i regnskabsåret 2018."

Radius Elnet A/S havde sidste år en nettosætning på knap to mia. kr. eller omtrent samme niveau som året før, hvor resultatet viste et overskud på 447,5 mio. kr.

Resultatet før skat i indeværende 2019 at lande på omkring 530 mio. kroner.

Sparekrav til elmonopolerne kan vokse yderligere

Radius om sparekrav: Et urealistisk højt potentiale

Seas-Nve forgyldes af stor aktiepost i Ørsted

Flertal: Slut med at sælge ud af offentlige selskaber 

Radius overskyggede rekord

Rådgivere rejser kritik af fejlslagent Radius-salg 

 

 

 

 

 

 

Mere fra EnergiWatch

Olie Gas Danmark skifter navn og identitet

For bedre at kunne omfavne en anderledes fremtid i Nordsøen, gennemfører brancheorganisation en rebranding i forbindelse med sin årlige konference, som afholdes onsdag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs