EnergiWatch

Sparekrav til elmonopolerne kan vokse yderligere

Forsyningstilsynet har for 2019 været ekstra forsigtige i sine effektivitetskrav til 26 elnetselskaber. "Man kan godt se for sig, at effektivitetspotentialet i fremtiden bliver større," siger tilsynets direktør Carsten Smidt.

Forsyningstilsynets nye effektiviseringskrav til i alt 26 elnetvirksomheder, der fra 1. januar i år har fået reduceret deres muligheder for at hente indtægter over kundernes elregning med i alt 55 mio. kr., kan blive større de kommende år.

Det siger Carsten Smidt, direktør i Forsyningstilsynet, der for første gang har benyttet en ny metode til benchmarking af elmonopolerne. Men netop fordi det er første gang, den benyttes, har tilsynet indlagt en række forsigtighedshensyn i beregningerne af kravene til de enkelte selskaber.

"Vi har taget en række forsigtighedshensyn i år forbindelse med udmeldingen af kravene. Det er klart, at vi vil arbejde videre med præcisionen i modellen, der gør, at man også kan fjerne nogle af disse forsigtighedshensyn. Det betyder, at kravene fremover kan blive større, end de har været i år," siger Carsten Smidt:

"Så man kan godt se for sig, at effektivitetspotentialet er større end det, vi har meldt ud for i år."

Ekstra forsigtige

Forsyningstilsynet anvender to forskellige modeller til at beregne effektiviseringspotentialet, og det er ifølge Carsten Smidt det laveste potentiale i de to modeller, som tilsynet vil arbejde videre med.

"Desuden har vi det første år reduceret de krav, vi har beregnet for de enkelte selskaber, med ekstra 10 pct. for at være forsigtige," siger Carsten Smidt.

Ørsteds elnetselskab Radius og Cerius, der indgår i Seas-Nve-koncernen, tegner sig for ca. 75 pct. og dermed langt hovedparten af de samlede besparelser på 55 mio. kr. i de i 26 elnetselskaber, som Forsyningstilsynet meldte ud tirsdag.

Radius og Seas-NVE's Cerius skal effektivisere for henholdsvis 27,5 mio. kr. og 13,7 mio. kr.

Kravene fra Forsyningstilsynet har siden sidste efterår været genstand for en voldsom modstand fra energiselskabernes brancheorganisation Dansk Energi. Dengang viste tilsynets såkaldte indikative krav et samlet potentiale for besparelser i de danske elmopoler på ca. 1,1 mia. kroner. ud af sektorens samlede omkostninger på 5,5 mia. kroner.

I det Ørsted-ejede sjællandske elnetselskab Radius fastholder bestyrelsesformand Knud Pedersen, at kravet er urealistisk højt og ikke giver et retvisende billede af virkeligheden.

Dansk Energi dumper modellen bag sparekrav 

I netselskabet Cerius og i Seas-Nve vil man ikke kommentere det nye sparekrav fra Forsyningstilsynet, før man har diskuteret med brancheorganisationen Dansk Energi, der under hele processen, og før de enkelte krav blev meldt ud, har været stærkt kritisk. Både overfor tilsynets nye modelberegninger, men også den omstændighed, at kravene er meldt sent ud, når de gælder fra årsskiftet.

Og Carsten Smidt erkender, at udmeldingen kommer sent.

"Men vi har vurderet, at det var vigtigt at få afgørelserne ud på trods af, at de kommer senere, end de skulle have været. Vi har orienteret branchen tæt under hele forløbet og om de beregninger, vi løbende har foretaget," siger Carsten Smidt.

 

Tilsyn kræver besparelser i 26 elmonopoler  

Radius og Cerius står for tre fjerdedele af sparekrav

Dansk Energi dumper modellen bag sparekrav

Radius om sparekrav: Et urealistisk højt potentiale

 

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs