EnergiWatch

Mærsk-ledet fond og pensionskasser jagter første opkøb i Afrika efter kikset energisats

Det lignede længe A.P. Møller Capitals og flere danske pensionskassers første opkøb i Afrika af stort energiselskab, men planen faldt til jorden. Fonden gransker netop nu en lang række projekter.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Den Mærsk-ledede Afrika-fond, der forvaltes af A.P. Møller Capital, og som en række danske pensionskasser har indskudt kapital i siden stiftelsen af fonden for halvandet år siden, i august 2017, har fortsat sin første investering til gode i Afrika.

Planen om at købe det børsnoterede energiselskab Copperbelt Energy Corporation i Zambia sammen med CDC Group, der er en udviklings- og finansinstitution ejet af den britiske regering, måtte skrinlægges som konsekvens af, at en række betingelser ikke kunne opfyldes.

Der var opstillet en række forskellige krav, der skulle opfyldes inden for et fastlagt tidsrum, og det var ikke muligt.

Mika Bildsøe Lassen, kommunikationsdirektør, A.P. Møller Holding.

Det fremgik af en kortfattet meddelelse på A.P. Møller Capitals hjemmeside den 17. juli sidste år eller godt seks måneder efter, at adm. direktør Kim Fejfer offentligt havde annonceret Afrika-fondens bud på det afrikanske energiselskab, der ville have været fondens første investering.

"Der var opstillet en række forskellige krav, der skulle opfyldes inden for et fastlagt tidsrum, og det var ikke muligt. Derfor valgte parterne ikke at gå videre," siger Mika Bildsøe Lassen, kommunikationsdirektør i A.P. Møller Holding, A.P. Møller Fondens investeringsselskab, der har omkring 20 mia. dollars under forvaltning, og hvor A.P. Møller Capital indgår som et datterselskab:

"Grundlæggende tager det længere tid at gennemføre investeringer i Afrika end i et vestligt land," siger Mika Bildsøe Lassen, der understreger, at fonden efter at have rejst tæt ved en mia. dollars i kapitaltilsagn fra investorer et år efter fondens stiftelse lige nu har en større pipeline af projekter i Afrika, der analyseres.

Ærgrelse i CDC Group

A.P. Møller Capital og CDC Group havde op til det forventede opkøb af aktier i Copperbelt Energy Corporation etableret et fælles selskab, Zambian Transmission LLP, med briterne som største aktionær, og hvor A.P. Møller Capital med 21 pct. af aktierne skulle have investeret tæt ved en halv mia. kroner i det zambiske energiselskab.

Energistyrelsen tæt på geotermisk aftale med A.P. Møller Holding 

 

Og i CDC Group er der ærgrelse over, det ikke lykkedes.

"Desværre var det ikke en handel, vi var i stand til at lukke. Gennemførelsen af transaktionen forudsatte en række betingelser, og desværre var det ikke muligt at opfylde dem inden for det fastlagte tidsrum, der gælder for kapitalmarkedet i Zambia. Men vi vil fortsat afsøge investeringsmulighederne i landet," siger en talsmand i CDC Group.

A.P. Møller Capitals Afrika-fond lukkede for flere investorer i august 2018, da ambitionen om et samlet kapitaltilsagn på ca. en mia. dollars var nået.

Da den blev lanceret i august 2017 sammen med pensionskasserne PKA, Pension Danmark og Lægernes Pension, og hvor der efterfølgende er kommet flere til, fastslog CEO i A.P. Møller Holding, Robert Mærsk Uggla, at Afrika med en arbejdsdygtig befolkning, der forventes at nå en milliard inden for de næste årtier, har et presserende behov for yderligere investeringer i infrastruktur.

Afrika-fonden har en forventet levetid på 10 år og en målsætning om at foretage 10-15 investeringer med det overordnede formål at understøtte bæredygtig økonomisk vækst i regionen samtidig med, at investorerne opnår en attraktiv forrentning af deres kapital.

A.P. Møller Capital havde i august sidste år opnået tilsagn om 6.3 mia. kr., 982 mio. dollars, fra institutionelle investorer, herunder PKA, PensionDanmark, Lægernes Pension, PFA, Danica Pension, SEB Pension och Försäkring, Lærernes Pension og A.P. Møller Holding.

Fonden havde dermed nået sin målsætning, og A.P. Møller Capital lukkede derfor lukke fonden for yderligere tilsagn, når man havde afsluttet dialogen med de sidste potentielle investorer.

Fejfer tilbage i ny nøglerolle for Maersk-investeringer 

"Vi har sammen etableret en base for en unik investeringsforretning. Det er nu vores opgave at forvalte den kapital, så den munder ud i bæredygtige projekter, der kan bidrage til jobskabelse og forbedre levestandarden i Afrika," sagde adm. direktør og managing partner Kim Fejfer:

 

"Vi går nu ind i investeringsfasen, og hele teamet kan fokusere på at modne de projekt- og opkøbsmuligheder, vi har udviklet i Afrika gennem det seneste år."

Første investering for Mærsks Afrika-fond falder til jorden  

Mærsks kapitalfond vil bruge milliarder i Afrika

A.P. Møller Holding bag ny Afrika-fond på 550 mio dollars 

Mærsk-ledet fond køber gasskib til 1,2 mia. kroner

Pensionskasser kigger på energiprojekter på nye markeder 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mere fra EnergiWatch

Vestas bekræfter at stjålet data er delt

Data fra mølleproducentens it-systemer er blevet stjålet og tilbudt til tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs