EnergiWatch

Overblik: Fra Dong-ballade til Radius-strid

Elforretningen hos Ørsted, Radius, er centrum for en politisk strid mellem forligspartier. Få et overblik her.

Foto: /ritzau/AP/Richard Drew

SF og S har søndag trukket støtten til et salg af Ørsteds elforretning, Radius.

Dermed er den politiske opbakning til et salg af Radius ikke længere til stede.

Her er et overblik over det langstrakte forløb omkring salget og børsnoteringen af Danmarks største elselskab:

* 2004: De første skridt til en børsnotering af Dong tages, da VK-regeringen, DF, R, S og SF indgår en aftale om en notering af Dong.

* 2006: Dong Energy dannes som en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis Elaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.

* 2008: Finanskrisen og uro på aktiemarkederne får Lars Løkke Rasmussen (V), der på det tidspunkt var finansminister, til at indstille børsnoteringen.

* 2012: Dong får et underskud på fire milliarder kroner.

* Februar 2013: Forligspartierne bag den oprindelige aftale bekræfter, at DONG skal børsnoteres for at skaffe penge til selskabet.

* 2014: Investeringsbanken Goldman Sachs køber lidt under 18 procent af Dong for cirka 8 milliarder kroner. Salget skaber politisk ballade og massiv kritik. SF sidder i regering med S og R og stemmer for salget. Det fører til så meget intern splid i partiet, at SF træder ud af regeringen.

* September 2015: Det besluttes, at Dong Energy inden for 18 måneder skal børsnoteres

* 9. juni 2016: Dong Energy bliver noteret på fondsbørsen i København til en udbudspris på 235 kroner per aktie. Dermed er værdien af Goldman Sachs' aktiepost steget til 17,5 milliarder kroner.

* 6. november 2017: DONG bliver til Ørsted. DONG stod oprindeligt for Dansk Olie og NaturGas, og firmaet ønsker at skabe en grønnere profil.

* 26. juni 2018: Ørsted beslutter at sætte gang i salget af sin elforretning, Radius, sin privatkundeforretning og udendørsbelysning. De tre områder udgør tilsammen 1,3 milliarder kroner eller 5,6 procent af Ørsteds driftsindtjening i 2017. Radius driver det elnet, som forsyner en million hjem og virksomheder i omkring København, i Nordsjælland og i dele af Midtsjælland.

* 13. januar 2019: S og SF trækker støtten til salget af Radius. Senere på dagen oplyser Ørsted, at Finansministeriet har meddelt selskabet, at den politiske opbakning til et frasalg af Ørsteds elforretning ikke længere er til stede. Ørsted oplyser, at de mulige købere af Radius, efter at salgsprocessen blev igangsat i 2018, var blevet indsnævret til "pensionskasser og forsyningsselskaber fra Danmark og vestlige OECD-lande".

Kilder: Altinget, Ørsted, Ritzau.

Medie: Ørsteds elnet tæt på 19 mia. kr. i budkrig

EL stiller ultimatum til S om salg af Radius

Jesper Hjulmand: Derfor bør vi eje Ørsteds elnet-selskab 

Nyt forslag vil sikre Ørsteds elnet på danske hænder 

Grundlaget for screening af potentiel Radius-køber på plads

Staten har vide rammer for at vælge ny ejer af Ørsteds elnet 

Kapitalfond i udbytteskandale central i milliardkamp om danske elkunder 

Mere fra EnergiWatch

Danoil melder sig "på den anden side" af krise

Danoil oplever total stilstand i den danske Nordsø, men har fået rettet op på forretningen efter ekstremt udfordrende 2020. Det fortæller Svend Lykkemark Christensen, adm. direktør hos Danoil.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs