EnergiWatch

Kristian Jensen: En udenlandsk ejer af Ørsteds elnet bliver screenet

En kommende lov om screening af udenlandske investorer i Danmark vil også omfatte Ørsteds elselskab Radius, siger finansminister Kristian Jensen, der på et samråd i Folketinget torsdag understregede, at der allerede i dag er en lang række krav til ejere af kritisk infrastruktur herhjemme.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Finansminister Kristian Jensen (V) har som hovedaktionær i det børsnoterede Ørsted en række betingelser til en ny ejer af Ørsteds sjællandske elnet i datterselskabets Radius, der allerede er dækket af eksisterende lovgivning. Samtidig vil et kommende lovforslag i 2019 om screening af udenlandske investorer også omfatte Radius og dermed en ny ejer af selskabet.

Det sagde finansministeren på et samråd i Folketingets finansudvalg torsdag. Enhedslistens Pelle Dragsted havde indkaldt Kristian Jensen i samrådet, hvor ministeren uddybede, hvad begrebet "en egnet køber" omfatter.

Siden Ørsted satte Radius og selskabets en mio. elkunder til salg i juni i år, har flere internationale købere, kapitalfonde og pensionskasser vist stor interesse for at overtage det sjællandske elnet, der betegnes som vital dansk infrastruktur.

Regeringen og Ørsted vil som led i transaktionen sikre, at en eventuel ny ejer af Ørsteds eldistribution påtager sig en række forpligtelser over for staten.

Kristian Jensen, finansminister.

"Hensynet til en egnet ejer sikres dels gennem den eksisterende regulering af sektoren, og dels ved at Ørsted som led i salgsprocessen opstiller en række kriterier, som alle potentielle købere skal opfylde for at kunne deltage i processen," fastslog Kristian Jensen med henvisning til, at ejere af dansk eldistribution skal kunne løfte opgaven på teknisk og økonomisk forsvarlig vis, ligesom Energistyrelsen vil påse, at kravene om forbrugerindflydelse er opfyldt.

Ifølge Kristian Jensen er regeringen optaget af, at der er tillid til ejerne af kritisk infrastruktur i Danmark. Det gælder ikke kun for salget af Radius, men gælder for alle aktiver, der udgør samfundskritisk infrastruktur. Derfor undersøger regeringen muligheden for at etablere et lovgrundlag i 2019 for screening af og indgreb over for udenlandske investorer i Danmark under hensyn til national sikkerhed og offentlig orden.

Lande som Norge, Finland, Tyskland og Storbritannien har gennemført disse screeninger, sagde finansministeren.

"Regeringen og Ørsted vil som led i transaktionen sikre, at en eventuel ny ejer af Ørsteds eldistribution påtager sig en række forpligtelser over for staten, så en ny ejer ikke kan overdrage kontrollen med Radius uden statens forudgående samtykke, og før et nyt lovgrundlag er på plads," understregede ministeren, der med henvisning til de børsetiske regler afviste at kommentere forløbet af selve salgsprocessen, som bl.a. det andelsejede sjællandske Seas NVE deltager i.

Kapitalfond i udbytteskandale central i milliardkamp om danske elkunder 

Salget, hvor cirka en million danske elnetkunder kan få ny ejer, har affødt en række spørgsmål om, hvorvidt staten kan eller vil blokere for udenlandske selskaber eller kapitalfonde som købere. Derfor havde Enhedslistens Pelle Dragsted bedt om at få ministeren til at forholde sig til salgsprocessen.

Her ønskede han blandt andet at vide, om regeringen vil sikre sig, at Radius "ikke sælges til udenlandske selskaber (...) eller til kapitalfonde," og om man vil sikre, at selskabet bliver bruger- eller kundeejet efter et salg.

"Det vigtigste med samrådet i dag bliver at få afklaret, hvad regeringens og forligskredsens muligheder er i sagen, og vi skal vide, hvad forligskredsens muligheder er. Salget drejer sig immervæk om en million elkunder," sagde Pelle Dragsted til EnergiWatch før samrådet.

Flere typer af købere

Et salg af Radius anslås uofficielt at indbringe Ørsted mellem 12-15 mia. kroner.

"Jeg forventer, at der vil være forskellige typer af købere, der både kan tilbyde en attraktiv pris og udgøre en ansvarlig ejer. Herunder formodentlig også forbruger- og kundeejede selskaber i energisektoren. Jeg hverken kan eller vil dog arbejde for bestemte typer af købere, der skal begunstiges i salgsprocessen eller ved et eventuelt salg," sagde Kristian Jensen.

Kan regeringen garantere, at Radius ikke ender på f.eks. saudiske eller russiske hænder eller f.eks. i hænderne på en kapitalfond, som har deltaget i at lænse europæiske statskasser for milliarder af kroner?

Pelle Dragsted, Enhedslisten.

"Kan regeringen garantere, at Radius ikke ender på f.eks. saudiske eller russiske hænder eller f.eks. i hænderne på en kapitalfond, som har deltaget i at lænse europæiske statskasser for milliarder af kroner. Kan man i det mindste sige, at der ender vi ikke ," spurgte Pelle Dragsted ministeren under samrådet.

Hertil svarede Kristian Jensen, at han ikke har mulighed for at svare på alle spørgsmål om børsnoterede selskaber og salgsprocesser.

"Men man kan jo spørge sig selv, hvorfor vi mener, det er nødvendigt at have en lovgivning, der gør, at man kan vurderer udenlandske investeringer udfra, om de udgør en sikkerhedsmæssig risiko for Danmark og hvorvidt, de lever op til en vurdering af den offentlige orden."

Under samrådet lagde Pelle Dragsted særligt vægt på, hvorvidt det statslige Energinet har mulighed for at overtage elnettet under Radius. Her forklarede finansministeren, at det er en beslutning, der skal tages i Energinets selvstændige bestyrelse.

Finansministeren i samråd om milliardsalg af Ørsteds elnet 

Staten har vide rammer for at vælge ny ejer af Ørsteds elnet 

Ewii overvejer at melde sig ind i kampen om en million elkunder 

Nye sparekrav kan skabe uro om Ørsteds milliardsalg af elnettet 

 

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Vestas vælger tysk logistikpartner i Nordamerika

Den danske vindmølleproducent, der fra årsskiftet skifter DSV ud med Mærsk som primær logistikpartner, får fremover distribueret komponenter og reservedele i Nordamerika af en tysk logistikvirksomhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs