EnergiWatch

Kritikken hagler ned over nordisk elbørs

Sagen om Nasdag-børsens kæmpetab på en enkelt aktør har svækket tilliden til finansiel elhandel og skabt usikkerhed i markedet, siger adm. direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth.

Kritikken af den nordiske el- og råvarebørs Nasdaq Oslo tager til i styrke dag for dag efter storspekulanten og rigmanden Einar Aas' kollaps og milliardtab, der også udraderede hovedparten af sikkerhedsfondens kapital, som andre energiselskaber skal være med til at dække.

"Denne sag har svækket tilliden til finansiel elhandel og skabt usikkerhed i markedet. Det er nødvendigt at genrejse tilliden, så vi kan opretholde Nasdaq som den vigtige markedsplads for elkunder, elproducenter og handlere," siger Oluf Ulseth, adm. direktør i Energi Norge, interesse- og arbejdsgiverorganisation for vedvarende energiselskaber, i en pressemeddelelse.

Finanstilsynet i Norge og Finansnspektionen i Sverige har bebudet en granskning af sagen og forløber for at forhindre, at den samme situation kan ske igen, hvor en enkelt aktør kan opbygge en stor position i markedet uden at have den fornødne sikkerhed.

"Det hilser vi velkommen. Noget af det, de åbenbart må vurdere er, hvor stor en risiko enkeltaktører skal kunne påføre andre aktører. Samtidig skal vi undgå tiltag, der væsentligt svækker tilliden i markedet," siger Oluf Ulseth og understreger, at høj aktivitet og likviditet i børshandlen, hvor der også spekuleres i prisændringer, er afgørende for at opretholde et velfungerende marked.

En række analytikere og topfolk i den norske energisektor har kritiseret Nasdaq-børsens håndtering af sagen. Senest Christian Rynning-Tønnesen, topchef i norske Statkraft, der ikke køber børsens forklaring om, at EU-reglerne er overholdt.

"Ikke godt nok," siger Tønnesen i et interview med Dagens Næringsliv:

"Det kom som en overraskelse også for os. Det er ikke godt, at en enkelt aktør kan have så stor eksponering uden tilstrækkelig dækning. Derfor må kontrolmekanismerne gennemgås," siger han.

Einar Aas balancerer efter sin fejlslagne milliardsatsning i prisforholdet mellem de nordiske og tyske elpriser udviklingen på kanten af personlig konkurs. Da han i de sidste dage ikke længere var i stand til at dække sine forpligtelser, greb Nasdaq ind og tvangssolgte Aas' position. Det udløste et samlet tab på 114 mio. euro eller ca. en mia. norske kroner for Nasdaq Clearing og det medlemmer.

Efter milliardchok på elbørs: Håber alle tager ved lære af det

Krav om kulegravning af milliardkollaps på elbørs

Storspekulant tabte i ugevis op til kollaps

Ørsted må betale 15 mio. kr. efter løbsk norsk elhandler

 

 

 

 

 

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere