EnergiWatch

Storspekulant i elpriser lider gigantisk tab

Den norske storspekulant i de fremtidige elpriser, Einar Aas, er formentlig personlig konkurs i det, der ligner det største tab i elhandel nogensinde for en enkeltperson.

Den norske rigmand og storspekulant i elpriserne, Einar Aas, er formentlig personlig konkurs efter et gigantisk tab i i denne uge på omkring 1,3 mia. norske kroner. Det kan vise sig at være det største tab nogensinde for en privatperson, ligesom sagen ifølge en række medier rejser tvivl om, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at tabe så stort et beløb på Nasdaq Commodities.

En stor del af kapitalen i en såkaldt sikkerhedsfond er også tabt.

"Mandag den 10. september var der ekstraordinære prisforskelle i det nordiske og tyske elmarked. Jeg har haft for stor en position i forhold til likviditeten i markedet og i løbet af mandagen blev de sidste 350 millioner af mine frie midler overført. Følgen af dette er en akkord eller en personlig konkurs," skriver Einar Aas i en pressemeddelelse ifølge norske medier, heriblandt Dagens Næringsliv.

Tirsdag i denne uge blev han sat under administration af råvarebørsen Nasdaq Commodities i Oslo.

Einar Aas satsede angiveligt hele sin formue på, at forskellen mellem tyske og nordiske elpriser ville blive mindre i 2019, men i stedet er det gået modsat på grund af stærkt stigende priser i Tyskland drevet i vejret af stigende priser på CO2-kvoter, gas og kul.

Tabet blev til sidst så stort, at Einar Aas ikke havde flere penge at stille som sikkerhed. Det betød, at Nasdaq tvangssolgte hans positioner, der umiddelbart medførte et udækket tab på 100 millioner euro eller 957 millioner norske kroner.

Energikøbmand vil sælge livsværk for milliarder – men det er under angreb

Henrik Lind har tjent milliarder på at handle energi – nu kaster han sig over korn og metal 

 

Mere fra EnergiWatch

"CCS er det relevante på den korte og mellemlange bane"

Tildellingen af knap 200 mio. kr. i EUDP's særpulje til Greensand understreger det danske commitment til CCS, fastslår Ineos' danske direktør, der nu kun mangler tilladelserne til at være klar til at lagre CO2 fra 2025. Der skal nok også blive plads til ting som grøn metanol – på sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs