EnergiWatch

Nyt energiselskab vil styre strømmen for dig

Bevæbnet med 100 procent grøn energi og automatiseret brug af strømmen, så den bruges, når priserne er lave, vil det nye energiselskab erobre det danske elmarked.

Foto: PR True Energy

True Energy hedder det nye danske energiselskab, der i første omgang satser benhårdt på elbilejere. Her tilbyder selskabet foruden grøn strøm også en styring af, hvornår opladningen af elbilen sker. Senere vil flere produkter blive integreret i selskabets styring, så strømmen primært vil blive tappet, når elpriserne er lave, og der er meget grøn strøm i elnettet.

Ejeren og bagkvinden, Charlotte Sand, forklarer, at visionen med True Energy er at skabe et elselskab, der gør det nemt og automatisk at bruge elektricitet, når det er klimavenligt produceret. Det kan ske på to måder.

For True Energy har udviklet en app, der er et centralt element i selskabets koncept. Her kan brugene se timepriserne, når de bliver fastlagt en gang i døgnet, og på den måde planlægge, hvornår kogevasken, varmepumpen eller elbil-opladningen skal sættes i gang. Samtidig kan man tilvælge notifikationer, der fortæller, at strømmen er dyr eller billig i øjeblikket.

Det er den manuelle del af True Energy.

For selskabet har også et såkaldt energy management system, der i første omgang er rettet mod elbiler.

"Folk kobler bare deres elbil til, taster deres præferencer ind, om hvornår den skal være klar, hvor meget batteriet skal være ladet op osv. I stedet for at starte opladningen, når de kommer hjem fra arbejde ved 17-18-tiden, hvor strømmen typisk er allerdyrest, så lægger vi en ladeplan ud fra, hvor meget batteriet mangler at blive ladet op og deres øvrige præferencer, og så lader vi den op på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst og mest klimavenlig," forklarer Charlotte Sand.

Vil udligne ubalancer

Den styrede opladning af elbilerne har også en anden funktion. For en elbil kører ifølge Charlotte Sand i gennemsnit et par timer om dagen, hvorfor batteriet står ubenyttet hen i store dele af døgnets timer.

"Ved at forbinde elbilerne i det, som vi kalder et virtuelt batteri, så har vi adgang til en meget stor batterikapacitet, som vi kan gå ind og tænde og slukke for. Når udbud og efterspørgsel ikke harmonerer helt som det plejer i det danske el-net, så bliver der i dag for eksempel startet nogle dieselgeneratorer, som går ind og producere den strøm, der er brug for. I andre tilfælde kan der blive slukket nogle motorer, hvis der er for meget strøm," siger Charlotte Sand og fortsætter:

"Der kan vi f.eks. pause opladningerne af bilerne, hvis der pludselig mangler strøm i de minutter, som det typisk drejer sig om. På den måde er vi med til at udligne ubalancerne, og det gør, at den samlede danske el-produktion bliver mere klimavenlig."

Det ser hun et stort potentiale i at udbrede og fortæller, at selskabet i samarbejde med sin balancepartner Energi Danmark arbejder på at finde ud af, hvordan det i praksis skal fungere i forhold til aktiveringen af reservekapaciteten.

Certifikater giver grøn strøm

True Energy startede op i februar 2018, hvor de første kontrakter blev underskrevet. Sidenhen har selskabet arbejdet med at udvikle løsninger og blive godkendt af Energinet. Derudover er der blevet gennemført en betatest af appen med Tesla-ejere, og appen er godkendt i App Store.

Udover Charlotte Sand, der har ifølge eget udsagn har "arbejdet 20 år i bureaubranchen i Danmark i forskellige it-udviklingsselskaber, reklame- og marketingsbureauer," så består hovedkræfterne i True Energy af en programmør og en app-udvikler.

Måden hvorpå True Energy sikrer sig, at der er tale om grøn strøm, er gennem køb af såkaldte "Oprindelsescertifikater for Strøm fra Vedvarende Energi-anlæg, der er højst 2 år gamle." Men ellers er det samarbejdspartneren, Energi Danmark, der sørger for at købe strømmen ind på den nordiske elbørs for True Energy, og som sikrer, at det er den rette mængde, der bliver indkøbt.

Alle elbilejere som kunder

Den første egentlige kunde i elselskabet kom i hus d. 23. juni, hvilket Charlotte Sand betegner som det officielle startskud.

Hun fortæller, at der sidenhen er kommet flere til, og det er selvfølgelig også ambitionen at øge kundebasen, der også tæller kunder uden elbiler. På samme måde kan man også bruge True Energys app uden at være kunde hos selskabet, men så får "man dog ikke alle fordelene med."

Hvor mange kunder skal I have for, at forretningen løber rundt?

"Jo flere kunder, jo bedre. Når vi har alle elbilkunder i Danmark, så har vi i hvert fald nået et godt stykke hen ad vejen. Som sagt udvikler vi også hen imod integration af andre devices. El og it-løsninger skalerer rigtig godt. Men lige nu er vi i hvert fald bare interesseret i flere kunder," siger Charlotte Sand.

Du siger alle elbilkunder i Danmark, er det det realistiske mål for strategien fremadrettet?

"På den korte bane er det planen at gå efter elbilejere, og i takt med at udvider vores energy management system til også at kunne integrere med andre typer af produkter - f.eks. varmepumper, så giver det også andre primære målgrupper. Så vi udvider i forskellige retninger, og man behøver jo ikke have en elbil for at være kunde hos os. Man kan også bare synes, at det er fedt at købe grøn energi," siger Charlotte Sand.

Udefra set kan det virke svært at skulle konkurrere med f.eks. Ørsted, der har fyldt landets postkasser med reklamer om 100 pct. vindmøllestrøm, og der er jo også mange andre selskaber, såsom Vindstød, der slår sig op på grøn energi?

"Lige præcis. Vi er et selskab, der ikke alene kan slå os op på at levere ren energi, for det er der også andre, der gør. Ligesom andre selskaber profilerer sig på prisen. Men skal vi for alvor gøre en forskel, så er det via vores app og energy management system, der gør, at man automatisk kan gøre det nemt at agere klimavenligt. Det kan vi mærke, at der er en interesse for, så det er der, hvor vi lægger vores fokus," siger Charlotte Sand.

Hun forklarer videre, at på længere bane, så kigger True Energy også på udlandet, hvor der f.eks. i Sverige og Norge er mange elbiler.

"Der er også en stor udvikling i gang i europæisk sammenhæng for at energisystemerne kommer til at ligne hinanden, og den liberalisering, der har været i Danmark i de senere år, kommer også til at blive gennemført i andre lande. Så der er bestemt rigtig mange spændende muligheder i de retninger, som vi også tænker, at vi skal ind i," siger Charlotte Sand.

Profit på bundlinjen

I første omgang er True Energy gået stille med dørene, så selskabet har kunnet udrydde de værste børnefejl.

"Så vi er startet stille op, og så starter markedsføringen i de kommende måneder. Der vil vi i høj grad bruge sociale medier, men også andre tiltag såsom events for elbilejere," siger Charlotte Sand.

Hvad er målet for de næste par år? Handler det kun om at øge kundebasen, eller er der et krav om overskud på bundlinjen?

"Tanken er, at der skal profit på bundlinjen. Der er ikke sat en præcis dato for, hvornår det skal være, men det skal der selvfølgelig være," siger Charlotte Sand, der fortæller, at de næste år også komme til at handle om at udvikle energistyringen til flere "installationstyper, flere devices, flere produkter og blive en aktiv del af reservekapaciteten."

Hun ønsker hverken at fremsige nogle procentsatser for markedsandele eller sætte en dato for et udlandseventyr, men forklarer, at True Energy "tager det i det tempo, det kommer, og som vi kan styre det i."

Ørsted satser på energistyring

EU-projekt tester energilagring og intelligent styring på Samsø

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere