EnergiWatch

Siemens taget til nåde som leverandør til Statnett

Det norske elselskab Statnett hæver suspension af Siemens som leverandør, der har været ude siden afsløringen af underbetaling af ansatte i et slovakisk selskab. Siemens vil imidlertid fortsat blive overvåget efter sagen.

Foto: 50Hertz

Siemens er blevet taget til nåde som leverandør til det norske elselskab Statnett, der i januar i år suspenderede Siemens på grund af underbetaling af ansatte hos en underleverandør og mangelfuld opfølgning på sagen fra Siemens.

De ansatte hos den pågældende underleverandør er blevet efterbetalt, og Siemens har etableret bedre systemer i overvågningens af sine underleverandører. Siemens vil imidlertid fortsat være under overvågning, oplyser Statnett på sin hjemmeside.

"Vi er glade for, at de ansatte nu har fået den betaling, de har krav på, og at Siemens har etableret bedre systemer i opfølgningen underleverandører. Samtidig er vi skuffede over, at processen har været unødvendig krævende og taget uacceptabel lang tid. Der er også grund til at understrege, at vi fremdeles har en række krav til Siemens på andre punkter, som de må følge op på," siger koncerndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett.

Store værdier potentielt på spil

En kontrol afslørede tilbage i 2016, at ansatte i den slovakiske virksomhed Hesia ikke havede fået udbetalt den løn, de havde krav på. samtidig blev det året efter afdækket, at dokumentationen fra Siemens og underleverandøren til Statnett ikke var reel.

"Statnett har i arbejdet set sig nødsaget til at kræve mere og mere dokumentation. Det er specielt alvorligt, at vi er blevet forelagt dokumentation, der siden har vist sig ikke at være korrekt. Vi er afhængige af, at vores leverandører følger op på deres ansvar med krav om god intern kontrol hos selskaberne. Det vil vi følge op på," siger Elisabeth Vike Vardheim  i Statnett, der er i gang med en historisk stor udbygning af det centrale elnet i Norge.

Det er ikke småpenge, der har været på spil i sagen mellem Siemens og Statnett. Siemens vandt tilbage i 2015 et udbud om at forstærke centralenettet i det sydvestlige Norge for samlet godt 500 mio. norske kroner. Blandt andet skal Siemens opgradere spændingsniveauet fra 300 kV til 420 kV, og opføre fire nye transformerstationer. Med tiden kan projektet vokse til helt op mod 8-10 mia. norske kroner, der dog vil blive udbudt i nye udbud.

Statnett suspenderer Siemens  

EIB giver lån til nordisk elkabel 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs