EnergiWatch

Energistyrelsen kræver offentlig støtte fra kraftvarmeværker tilbage

Flere kraftvarmeværker har ifølge Energistyrelsen fået udbetalt for meget i offentlig støtte.

Ifølge Energistyrelsen er flere kraftværker blevet overkompenseret med offentlige støttemidler i form af IKV-ordningen – en ordning, der yder støtte til el-produktion på industrielle kraftvarmeværker med henblik på at fastholde produktionen af energieffektiv industriel kraftvarme. Energistyrelsen har fremlagt et krav om, at Akzo Nobel Salt, der udvinder salt ved Mariager Fjord og driver et kraftvarmeværk, skal betale op mod 40 mio. kr. tilbage.

Det skriver Børsen.

Ifølge avisen er kraftværket et standby-anlæg til det danske elnet, som har modtaget offenltig støtte gennem flere år. Direktøren i Akzo Nobel Salt, Torben Brændgaard, mener ikke, at virksomheden har forbrudt sig imod nogen regler og fortæller til Børsen, at selskabet har modtaget professionel rådgivning. Men da Energistyrelsen i fjor modtog ændrede oplysninger om Akzo Nobel Salts produktionsomkostninger, har styrelsen herefter konkluderet, at der er blevet udbetalt for meget i støtte.

"Der er ikke tale om, at virksomhederne har gjort noget forkert, men lovgrundlaget for IKV-ordningen indebærer, at der kun må ydes støtte til merudgifterne til elproduktion. Hvis det i forbindelse med den konkrete opgørelse af forskellen mellem den udbetalte støtte og merudgifterne til elproduktion konstateres, at der er udbetalt for meget støtte, så skal dette tilbagebetales," siger Marie Louise Hansen, kontorchef i Energistyrelsen, til Børsen.

Akzo Nobel Salt er ikke den eneste virksomhed, der risikerer at skulle betale de offentlige midler tilbage. IKV-ordningen blev lukket ned i foråret, da en vurdering viste, at omkring 95 pct. af de udbetalte midler i årene 2013-2016 var en overkompensation. Og ifølge Børsen er der blevet udbetalt 159,5 mio. kr. af i alt 168,2 mio. kr. for meget i årene 2013-2016. Energistyrelsen kommer med en endelig afgørelse på sagerne senere på året.

Gasselskaber advarer: Billigere fjernvarme skader samfundsøkonomien

Dansk Fjernvarme truer med kul efter Klimarådets rapport

Forsiden lige nu

Briterne vil både blæse og have mel i munden efter brexit

Nyhedsanalyse: Storbritanniens forslag til en aftale med EU efter brexit vil være godt nyt for fødevarevirksomheder og andre handels- og produktionsvirksomheder, mens servicevirksomheder og finansielle virksomheder til gengæld kan blive klemt. Parterne står dog stadig langt fra hinanden i forhandlingerne, skriver Watch Mediers EU-korrespondent, der er dykket ned i den såkaldte hvidbog.

Energikæmpe sender udskældte energibesparelser i nyt udbud

Cerius har gjort status efter forårets møgsag om et udbud af energibesparelser for et trecifret millionbeløb. Nu er man klar til at sende opgaven på markedet igen, og her forklarer netdirektøren, at man har "lyttet opmærksomt" til den tidligere kritik.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere