EnergiWatch

Lilleholt vil ikke betale Vattenfall for at rykke Vesterhav Syd-møllerne

Beboerne ved Vesterhavet mener, de store møller vil sænke huspriserne ved kysten og skade turismen. Men energiministeren siger nu igen nej til at flytte møllerne længere væk fra kysten.

Det blev et blankt nej fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt til at flytte Vesterhav Syd-møllerne længere væk fra kysten.

Denne gang var det Dennis Flydtkjær (DF), der havde rejst spørgsmålet om havmøllernes placering.

Det skriver Dagbladet Ringkøbing Skjern.

De store møller fra Vattenfall kommer til at stå omkring fire km fra kysten, og beboerne på Vestkysten har tidligere advokeret for, at møllerne bør rykkes 19-20 km fra kysten.

Energiministeren oplyser i et skriftligt svar, at staten ikke kan kræve, at møllerne bliver flyttet. Og selv om det muligvis ville kunne lade sig gøre ved at kompensere Vattelfall for de udgifter, selskabet vil have ved at flytte møllerne længere ud på havet, er det ikke noget, som Lars Chr. Lilleholt ønsker at støtte op om.

"Jeg havde gerne set, at Vattenfall kunne rykke møllerne længere ud i koncessionsområdet, og selv om jeg forstår frustrationen over de kystnære havvindmøller, så vurderer jeg, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at afprøve en kompensationsløsning," lyder det i ministerens svar.

Energistyrelsen har vurderet, at der er for stor risiko forbundet med at kompensere Vattenfall, da selskabet ikke vil kunne have møllerne klar inden for nuværende tidshorisont, og det kan være et brud på udbudsreglerne. Desuden lægger Energistyrelsen vægt på, at det kan være svært at vurdere kompensationens størrelse.

Lars Chr. Lilleholt oplyser i det skriftlige svar, at Vattenfall under et møde med ham og den nu tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har fortalt, at selskabet undersøger, om det er muligt at minimere de visuelle gener.

Borgerne ved Vestkysten flere gange givet udtryk for deres frustration over de kommende Vesterhav Syd-møller. Problemet med møllerne er ifølge sommerhusejerne både visuelle gener, risiko for faldende huspriser og en svindende turisme.

Det fik fornylig 656 borgere og sommerhusejere til at klage, og Taksationskommissionen kommer i efteråret med afgørelsen, om de skal kompenseres for generne.

Vestjysk vrede: Rekordmange kræver erstatning for kommende havmøller

Lilleholt affejer sommerhusejeres vindbekymringer

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere