Landsretten sætter punktum for årelangt tovtrækkeri i geotermisag

Tre små midtjyske varmeværker skal til lommerne og betale Energi Viborg for deres andel af det fejlslagne geotermiprojekt ved Kvols.
Foto: Viborg geotermi
Foto: Viborg geotermi

Energi Viborg har i dag fået Vestre Landsrets ord for, at varmeværkerne i Stoholm, Skals og Løgstrup skal være med til at betale en del af regningen for det fejlslagne geotermiprojekt ved Kvols, der måtte lukke med et tordnende underskud 2012.

Det oplyser Energi Viborg i en pressemeddelelse.

Retten har dømt, at omegnsbyerne skal betale Energi Viborg i alt 10,3 mio. kr. plus renteudgifter for 2,7 mio. for projektet. Dermed oplyser den vindende part, at pengene "er med til at nedbringe udgifterne til geotermiprojektet," som ved lukningen af projektet var løbet op i 164 mio.

Dommen i Energi Viborgs favør er på linje med byrettens afgørelse i samme sag fra 2016.

"Vi tager dommen til efterretning. På baggrund af byrettens tidligere dom i sagen, var de også vores klare forventning, at dommen i Landsretten ville falde ud til vores fordel," udtaler formand for Energi Viborg, Allan Clifford, i pressemeddelelsen.

Energi Viborg taber geotermi-retssag

Projektet blev igangsat i 2011 som et led i at finde en billig varmekilde til forbrugerne, og her gik Viborg Fjernvarme sammen med de tre omegnsværker om at realisere drømmen, som var anslået til at koste 37 mio. kr. Men omkostningerne løb løbsk, og derfor fik parterne stillet en kommunal garanti på 150 mio. kr. mod et løfte om at overdrage projektet til Energi Viborg. Da projektet senere viste sig umuligt at gennemføre, havde regningen altså oversteget 164 mio.

Det er omegnsværkernes del af den regning, Vestre Landsret nu har taget stilling til.

Varmeværkerne i Stoholm, Skals og Løgstrup har tidligere forklaret, at de ikke har set sig forpligtiget til at betale, fordi de efter egen overbevisning blev smidt ud af projektet, da det overgik til Energi Viborg.

Den påstand gav Retten i Viborg dem ikke medhold i, og efter anke til landsretten er der nu sat punktum i sagen.

"Det er med blandede følelser, vi får medhold i retten. Men vi var pålagt opgaven af kommunen i forbindelse med overtagelsen af geotermiprojektet fra Viborg Fjernvarme.  I sidste ende er der jo ikke andre end netop de tre byers varmekunder til at betale udgifterne," udtaler Allan Clifford.

Energi Viborg oplyser i sin pressemeddelelse, at selskabets andel af gælden i forbindelse med geotermiomkostningerne nu er nede på 9,2 mio. kr.

"Viborg er det bedste, der er sket for dansk geotermi"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også