EnergiWatch

Her er regeringens nye teleudspil

Mandag fremlægger regeringen sit ventede udspil til den fremtidige regulering af teleområdet. Der bliver skrappere krav til kommunerne, flere penge til bredbånd, nye auktioner, handlingsplan for 5G og nye rammer for internet of things, viser udspillet, som ITWatch har set udkast til. (Opdateret)

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt præsenterer regeringens teleudspil mandag formiddag. | Foto: /ritzau/Jens Dresling

(EnergiWatch har ved en fejl udsendt denne artiklel som topnyhed mandag formiddag. EnergiWatch beklager.)

Regeringens fremtidige regulering af telebranchen fremlægges i dag, og der bliver tale om udspil, som skal sikre både bedre dækning af mobiltelefonien samt højere hastigheder på bredbånd.

Det viser udspillet, som ITWatch har set udkast til.

I udspillet, som vi har set det, fortsætter man de overordnede principper om en markedsbaseret udrulning og en regulering, der er tjeneste- og teknologineutral. Det er også hjørnestenene i det nuværende teleforlig fra 1999.

Der skal skabes bedre rammer for investeringer, hedder det. Og forhindringer skal rulles af vejen. Der kan blandt andet blive tale om nye afskrivningsregler.

Der skal fjernes barrierer for nedgravning af telenet, som det hedder.

Dækningen af landet med bredbånd skal dokumenteres bedre, så man kan lave målrettet indsatser.

Særligt afsnittet om investeringer rummer anvisninger om, at telebranchen fremover skal forvente stabile rammevilkår og at det vil blive billigere og mere rentabelt at drive teleinfrastruktur.

det skal blandt andet blive billigere at nedgrave teleinfrastruktur.

Reguleringen skal tilskynde teleselskaberne til at forbedrer kundebetjening og produkter, hedder det.

Her er udvalgte områder i det udkast, redaktionen har set:

  • Regeringen vil udarbejde en national handlingsplan for udrulning af 5G i Danmark og justere de nuværende frekvensafgifter.
  • Der skal banes vej for internet of things. Det skal være lettere at skifte teleselskab for virksomheder, når det kommer til brug af sim-kort i f.eks. energimålere og andre tekniske enheder. Derfor vil regeringen gøre det muligt for virksomheder og kommuner at få tildelt nummerressourcer til såkaldt M2M-kommunikation.
  • Samtidig vil regeringen via en ny hjemmel i teleloven sætte klare grænser for, hvordan kommuner kan støtte udrulning af teleinfrastruktur.
  • Der afsættes nye millioner til bredbåndspuljen. Den får tilført nye 60 mio. kr. i år og skal forlænges, så den ikke som planlagt udfases i 2019.
  • Nye frekvensauktioner i år skal udfylde hullerne i mobillandkortet. Det fremgår af det udspil til fremtidens regulering af teleområdet, som ITWatch har set.
  • Her hedder det, at der skal sikres bedre dækning på knap 20.000 adresser i landet, hvor der ifølge udspillet er ringe dækning. Dette skal klares gennem de kommende frekvensauktioner, der afholdes i slutningen af 2018.
  • Netværk skal åbnes i yderområder, så der bliver for at sikre, at alle får adgang til bedre netværk.
  • Endelig bevæger regeringen sig ind på et ømtåleligt områder, hvor der skal skabes ensartede rammer for leje af plads til mobilmaste i de forskellige kommuner.

Mere fra EnergiWatch

"CCS er det relevante på den korte og mellemlange bane"

Tildellingen af knap 200 mio. kr. i EUDP's særpulje til Greensand understreger det danske commitment til CCS, fastslår Ineos' danske direktør, der nu kun mangler tilladelserne til at være klar til at lagre CO2 fra 2025. Der skal nok også blive plads til ting som grøn metanol – på sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs