EnergiWatch

Stor batterifabrik på vej til Norden

En gigantisk fabrik til produktion af batterier til bl.a. elbiler kan være på vej til Norden, erfarer Financial Times.

Det er blandt andet batterier til elbiler, der skal produceres, hvis fabrikken bliver en realitet.

Den første store batterifabrik i Europa kan blive bygget i Norden. Muligvis i Sverige. Det skriver Financial Times, der har talt med Peter Carlsson, en svensk erhvervsmand der er tidligere højtstående medarbejder hos Tesla og nuværende bestyrelsesmedlem hos børsfænomenet Fingerprint Cards. Peter Carlsson fortæller til Financial Times, at man sandsynligvis vil præsentere planerne for den omfattende batterifabrik i dag tirsdag.

"Hvis ingen gør noget, så ender Europa med at være helt afhængig af asiatiske leverandører af batterier. Europa har fortsat muligheden for at sikre sig energiuafhængighed, men det er nu eller aldrig," siger Peter Carlsson til Financial Times.

Konkret vil investeringen i batterifabrikken skulle ske gennem Peter Carlssons selskab Northvolt. Fabrikken vil koste op mod fire mia. dollar at bygge – godt 28 mia. kroner – og bør kunne producere de første batterier i 2020 og nå fuld produktion i 2023.

Placeringen af fabrikken ønsker Peter Carlsson ikke at oplyse til Financial Times, men han peger på, at der skal være rigelig adgang til vedvarende energi fra blandt andet vand og vind, og at der samtidig skal være fri adgang til de sjældne metaller, der skal bruges til batteriproduktionen. Flere af disse kan Finland levere.

Både Vattenfall, Stena og de svenske energimyndigheder er i følge Financial Times involveret i planerne, og Sverige er derfor storfavorit til at blive hjemsted for den kommende fabrik. Peter Carlsson erkender dog, at det er en stor udfordring at realisere projektet, da det ikke kan finansieres af Northvolt alene. Derudover er markedet for de metaller, der skal bruges i batteriproduktion, begrænset og adgangen til råstoffer kan derfor være vanskelig.

E-on bygger batterier til vindpark 

Vindmølle-opfindelse modtager pris 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs