EnergiWatch

Optimeret fabrik skal give vækst hos leverandør af affaldshåndtering

En større optimering er i gang på fabrikken hos Bramidan, der sælger maskiner til håndtering af genanvendelige materialer. I øjeblikket er Bramidan ved at implementere store svejserobotter.

For at kunne producere hurtigere og med færre lønudgifter blev der for et par år siden indledt en større optimeringsprocess hos Bramidan, der fremstiller og sælger ballepressere til håndtering af pap- og plastaffald samt andre genanvendelige materialer.

Processen begyndte for to år siden, med at selskabet fik optimeret sit produktionsflow, sådan at gennemløbstiden er blevet forkortet på fabrikken i vestjyske Bramming. Sidste år gik man for alvor i gang med at implementere store og avancerede svejserobotter, og næste år mangler kun en automatisering af processen omkring overfladebehandling.

"På den måde får vi lavet en fabrik med en meget hurtig responstid og en meget kort gennemløbstid på de produkter, vi producerer til det globale marked. Vi vil gerne være en af Europas mest effektive fabrikker indenfor vores branche og derved kunne beholde industriarbejdspladser i Danmark," fortæller Henrik Dueholm Madsen, der er adm. direktør hos Bramidan.

Udvidelse på plads i 2018

Hvis alt går efter planen, skal optimeringen af fabrikken gerne være på plads inden sommeren 2018. Forinden har virksomheden også udvidet sit samlede areal på basen i Bramming med knap 1300 kvm, sådan at Bramidan nu råder over en ejendom på omtrent 8000 kvm.

"Det var ekstra lagerkapacitet, som vi primært havde brug for for at kunne få et bedre flow i fabrikken og bedre plads omkring de vigtige processer," forklarer Henrik Dueholm Madsen.

Tilbygningen er foretaget, efter at bøgerne for det skæve regnskabsår 2015/16 er lukket. På den måde har lagerudvidelsen ikke påvirket det seneste regnskabsår, hvor overskuddet efter skat gik tilbage med 7 pct. til 7,1 mio. kr.

Gevinster ved investeringer viser sig nu

Mens optimeringerne i produktionsapparatet har sat et lille tryk på bundlinjen, så er historien en anden i toppen, idet bruttofortjenesten er steget med 10 pct. til 61,0 mio. kr.

"Vi er kommet godt igennem en periode med mange omstillinger på fabrikken. Selvfølgelig har vi kunnet mærke en forskel i den daglige produktivitet, når vi laver rigtig meget om, og vi har da også haft perioder, hvor produktiviteten kunne have været bedre," siger Henrik Dueholm Madsen.

"Men vi har sluttet året godt af og specielt efter sommerferien indfriet vores målsætninger på produktivitetssiden. Vi er således gået ind i det nye regnskabsår med gevinsten fra nogle af de investeringer, der er lavet i det seneste regnskabsår," fortsætter han.

Vil vokse i Nordamerika

På kundesiden afsætter Bramidan sit udstyr til for eksempel virksomheder inden for detailhandlen, industrien og det offentlige marked. Ifølge direktøren bliver tæt på 95 pct. af det, firmaet producerer, eksporteret til udlandet.

"De seneste to år har meget af vores vækst fundet sted udenfor Europa. Og det gør den stadig. Vi har forventning om at vokse kraftigt i Nordamerika, og dertil har vi en række andre lande rundt om i verden, som vi arbejder med," siger Henrik Dueholm Madsen.

Forventningerne til regnskabsåret 2016/17 er både en stigende omsætning og indtjening. Der findes dog en betydelig joker i form af prisudviklingen på stål, da Bramidan benytter en del af metallet i produktionen af sine maskiner.

"Vi har haft nogle måneder, hvor stålprisindekset, som ligger til grund for priserne i stålmarkedet, er steget ret voldsomt. Så der er ingen tvivl om, at vi er meget opmærksomme på stålprisen, da den er vores største usikkerhedsfaktor i 2017," understreger direktøren.

/ritzau/FINANS/

SE Blue Equity satser på affald

København trækker støtten til Dongs affaldsteknologi

Danmark sælger grønne løsninger til New York

Forsiden lige nu

Danfoss-direktør: "Det er fuld kraft frem"

Det er lykkedes for den danske industrigigant at løfte både omsætning og resultat markant i 2017, men forventningerne til det indeværende år er store, og det samme er pengepungen, der skal bruges på både udvikling og opkøb. Her ser Danfoss blandt andet et stort potentiale i elektrificering.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere