Stærk drift for Rockwool i positivt regnskab

Den danske producent af isoleringsmaterialer har haft succes med sit spareprogram og lander resultatet for første halvår noget bedre end forventningerne. (Opdateret 11:10)
RITZAU FINANS

Stenuldsproducenten Rockwool leverede overordnet set et pænt regnskab for andet kvartal, hvor driften og bundlinjen viste sig bedre end ventet

Resultaterne så dog også ekstra gode ud, fordi der ikke blev bogført nævneværdige omkostninger til det igangværende effektiviseringsprogram i kvartalet. Rockwool har tidligere fortalt, at der vil falde 10 mio. euro i udgifter på den konto i 2016, men i første halvår er der bogført mindre end 1 mio. euro.

Og det gør udsvinget mellem forventninger og faktiske resultater lidt større, end det i virkeligheden er.

"Umiddelbart ligner det, at driften er en smule bedre end ventet. Når man så korrigerer for, at der var ventet 3-4 mio. euro i restruktureringer, nærmer forventningerne sig det faktiske tal," siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Rockwool leverede i andet kvartal en driftsindtjening (EBIT) på 63 mio. euro mod ventet 57,2 mio. euro blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Analytikerne havde samtidig ventet 2,8 mio. euro ud af de 10 mio. euro i restruktureringer i andet kvartal, hvis man måler på medianen. Gennemsnitligt var der ventet 3,9 mio. euro i omkostninger på den front. Forventningerne til EBIT før særlige poster var derfor også på 61,2 mio. euro.

Det ændrer dog ikke ved, at indtjeningen i Rockwool kører godt og stadig var over det ventede.

"Det er et overordnet set positivt regnskab, og det er positivt, at det går godt med transformationsprogrammet. Det gør også, at Rockwool er i stand til at opjustere forventningerne til indtjeningsmarginen for hele året," siger Søren Løntoft Hansen med henvisning til, at Rockwool har løftet sine forventninger til EBIT-marginen til "omkring" 10 pct. fra tidligere "over" 9 pct.

God underliggende udvikling

Kigger man til toplinjen, var salget i andet kvartal en smule skuffende i forhold til de forventninger, der ifølge Ritzau Estimates var blandt analytikerne.

Rockwool solgte således for 555 mio. euro i april, maj og juni, mens analytikerne havde sigtet efter 563,1 mio. euro. Men egentlig var udviklingen pæn på flere af de vigtige markeder, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen.

"Omsætningen er en lille smule lavere end ventet, men det er dog hovedsageligt en lidt mere negativ valutaeffekt, end jeg - og formentlig også mine kollegaer - havde ventet, der ligger bag. Det underliggende salg udvikler sig godt med en stigning på 3,7 pct. i lokale valutaer i andet kvartal," siger senioranalytikeren.

"Det vidner også om en bedring i Vesteuropa, hvor Rockwool tidligere har haft udfordringer i Tyskland og Frankrig, men hvor der nu ser ud til at være bedring," fortsætter Søren Løntoft Hansen.

I andet kvartal steg Rockwools salg i Vesteuropa med 4,5 pct. i lokale valutaer.

Ligeledes i Nordamerika var der pæn fremgang, og det kan der meget vel blive ved med på lidt længere sigt, efter at Rockwools fabrik i Mississippi er kommet helt op i omdrejninger, og markedet ser ud til at vokse pænt.

"Der var en særdeles god udvikling i Nordamerika. Byggemarkedet ser ud til at have det godt, og Rockwool tager markedsandele. Man bruger ikke så meget stenuld i byggeriet i USA endnu, men det ville være hensigtsmæssigt at bruge mere brandsikker isolering på sigt. Fabrikken i Mississippi er med til at møde efterspørgslen der," siger Søren Løntoft Hansen.

Han ser Østeuropa som det svageste punkt i regnskabet. I særligt Rusland rammer nedgangen i økonomien netop nu Rockwool hårdt, og også modvind i rubelkursen gør lidt ondt på resultaterne.

Rockwool overrasker positivt på bundlinjen

Analytiker forventer vækstacceleration fra Rockwool i andet kvartal

Rockwool-konkurrent leverer historisk stærkt halvårsresultat

Er Maersk ved at lave en Wallenberg-model?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også