EnergiWatch

Nordjyder bygger verdens første kombinerede sol- og bioanlæg

Brønderslev Forsyning investerer 315 mio. kr. biomasseanlæg, der suppleres med et solvarmeanlæg, der ellers mest kendes fra de varme lande.

Foto: Aalborg CSP

Det nordjyske firma Aalborg CSP har vundet en vigtig ordre i Nordjylland. Virksomheden, der specialiserer sig i koncentreret solenergi - den såkaldte CSP-teknologi - skal opføre et 16,6MW stort solvarmeanlæg for Brønderslev Forsyning til 83 mio. kr. Som det første af sin slags i verden skal anlægget kombineres med forsyningsselskabets kommende biomasseværk.

”Det er det første fuldskalaanlæg i verden, der kombinere solenergi med biomasse for at lave kraftvarme. Derved får vi en større energieffektivitet og to forskellige energikilder fra samme sol”, siger Svante Bundgaard, administrerende direktør i Aalborg CSP.

Aalborg CSP har tidligere lavet enkelte projekter i Danmark. Men CSP-teknologien har for såvel nordjyderne som generelt hidtil mest været anvendt i solrige ørkenområder. Men direktøren ser gode muligheder også under andre længdegradder.

”Kraftvarmeværket i Brønderslev er et glimrende eksempel på, hvordan CSP-teknologien har mange muligheder for at kunne optimere effekten af både eksisterende og nye anlæg, selv under nordlige himmelstrøg”, siger han.

Støttet af EUDP

I Nordjylland forventer man, at kunderne allerede i slutningen af året vil kunne benytte den nye solenergi. Anlæggets 400 parabolske trug vil brede sig over 26.929m2. Det samlede anlæg, som integrere både sol- og biomasseenergi, forventes at tages i brug ved udgangen af 2017.

Aalborg CSP’s ordre udgør 83 mio. kr. og projektet er støttet med 20 mio. kr. i Energistyrelsens EUDP-program. Brønderslev Forsynings samlede investering lyder på 315 mio. kr. inklusiv omstillingen fra naturgasanlæg til biomasse.

Overbevisningen om CSP-teknologiens potentiale, deles ligeledes af det internationale energiagentur (IEA). De vurdere at der i 2050, kan dækkes over fjerdedel af verdens energibehov via solenergi.

Den analyse skyldes særligt de faldende priser på solcellepaneler og stigende effektivitet fra CSP-teknologien. Af vurderingens samlede 27 pct. i energidækning, vil den koncentrerede solkraft udgøre op imod 11 pct.

Solen tidobler overskuddet hos grønne nordjyder

Nordjyder bygger enorm solfarm i Australien

Mellemstore forsyningsvirksomheder tjener mest

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere