EnergiWatch

Nordjyder bygger verdens første kombinerede sol- og bioanlæg

Brønderslev Forsyning investerer 315 mio. kr. biomasseanlæg, der suppleres med et solvarmeanlæg, der ellers mest kendes fra de varme lande.

Foto: Aalborg CSP

Det nordjyske firma Aalborg CSP har vundet en vigtig ordre i Nordjylland. Virksomheden, der specialiserer sig i koncentreret solenergi - den såkaldte CSP-teknologi - skal opføre et 16,6MW stort solvarmeanlæg for Brønderslev Forsyning til 83 mio. kr. Som det første af sin slags i verden skal anlægget kombineres med forsyningsselskabets kommende biomasseværk.

”Det er det første fuldskalaanlæg i verden, der kombinere solenergi med biomasse for at lave kraftvarme. Derved får vi en større energieffektivitet og to forskellige energikilder fra samme sol”, siger Svante Bundgaard, administrerende direktør i Aalborg CSP.

Aalborg CSP har tidligere lavet enkelte projekter i Danmark. Men CSP-teknologien har for såvel nordjyderne som generelt hidtil mest været anvendt i solrige ørkenområder. Men direktøren ser gode muligheder også under andre længdegradder.

”Kraftvarmeværket i Brønderslev er et glimrende eksempel på, hvordan CSP-teknologien har mange muligheder for at kunne optimere effekten af både eksisterende og nye anlæg, selv under nordlige himmelstrøg”, siger han.

Støttet af EUDP

I Nordjylland forventer man, at kunderne allerede i slutningen af året vil kunne benytte den nye solenergi. Anlæggets 400 parabolske trug vil brede sig over 26.929m2. Det samlede anlæg, som integrere både sol- og biomasseenergi, forventes at tages i brug ved udgangen af 2017.

Aalborg CSP’s ordre udgør 83 mio. kr. og projektet er støttet med 20 mio. kr. i Energistyrelsens EUDP-program. Brønderslev Forsynings samlede investering lyder på 315 mio. kr. inklusiv omstillingen fra naturgasanlæg til biomasse.

Overbevisningen om CSP-teknologiens potentiale, deles ligeledes af det internationale energiagentur (IEA). De vurdere at der i 2050, kan dækkes over fjerdedel af verdens energibehov via solenergi.

Den analyse skyldes særligt de faldende priser på solcellepaneler og stigende effektivitet fra CSP-teknologien. Af vurderingens samlede 27 pct. i energidækning, vil den koncentrerede solkraft udgøre op imod 11 pct.

Solen tidobler overskuddet hos grønne nordjyder

Nordjyder bygger enorm solfarm i Australien

Mellemstore forsyningsvirksomheder tjener mest

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs