Analytiker: Ethanoldrømme svækket af olieprisnedtur

De aktuelle oliepriser på omkring 40 dollar tønden presser Novozymes' kunder og skyder andengenerationsbioethanol langt ud i fremtiden.
RITZAU FINANS

En oliepris på omkring 40 dollar per tønde er langt fra ønskescenariet for Novozymes, hvis kunder inden for blandt andet bioethanol presses af de lave priser og dermed forringede investeringsmuligheder. Udsigten til et gennembrud for 2.-generations bioethanol synes med de nuværende oliepriser endnu en gang at være skudt langt ud i fremtiden.

"Oliepriserne er ikke specielt positiv læsning for Novozymes. Ethanolproducenterne har det ikke godt med en oliepris, der er så lav, og investeringer i 2.-generations biobrændstof hænger slet ikke sammen, når olieprisen er, hvor den er i dag. Det er et ufatteligt dårligt investorklima at forsøge at starte nogle nye grønne industrier op, når olieprisen ligger så lavt," siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank til Ritzau Finans.

Novozymes kan også blive ramt af de lave oliepriser i sin vaskemiddeldivision, hvor noget af det, selskabet erstatter med sine enzymer er oliebaserede kemikalier. De sidste par uger er prisen på Nordsøolien, Brent, faldet fra omkring 46 dollar til et niveau på godt 40 dollar, hvilket er det laveste niveau siden februar 2009. Novozymes-aktien har dog ligget relativt stabilt trods olieprisens seneste tilbagefald.

"Der har været en meget lille kursreaktion på det, hvilket understreger, at Novozymes er så meget andet end oliepris. Det er et parameter, som påvirker deres forretning, men der er masser af andre håndtag at trække i for at modvirke nogle af de ting her - men en ønsketænkning hos Novozymes er ikke en oliepris på 40 dollar," siger Morten Imsgard.

Et år frem og to tilbage

Han vurderer, at udviklingen yderligere vil forskyde investeringer inden for 2.-generations biobrændstoffer, som i forvejen flere gang er blevet ramt af udskydelser og endnu lader et egentligt gennembrud vente på sig.

"For hver gang der går et år, bliver det jo nærmest skudt to. Det synes uden ende, og der er bare ikke noget godt investeringsklima for at bygge fabrikker til 2.-generations biobrændstoffer. Det er nu også krydret med den overhængende konkursfare i spanske Abengoa," siger analytikeren.

Redningsmand løber fra kriseramt grøn spanier

Han noterer i den forbindelse, at Abengoa har flere ethanolproduktionsanlæg i USA, herunder har selskabet også en af de første cellulosebaserede - altså 2. generationsfabrikker - i USA.

"Det er ikke derfor, de er på vej ud over afgrunden, men det forstyrrer jo også industrien, at et af de første anlæg, som ligesom skulle være en del af fundamentet for, at den industri kunne komme i gang i USA, har en ejer, som er i betalingsstandsning," siger Morten Imsgard.

Små negative elementer

Dårligt nyt kom der også i sidste uge, hvor de amerikanske myndigheder fastsatte målene for iblandingen af biobrændstoffer i 2016. Her begyndt man ifølge Imsgard at afvige fra de standarder, som skulle give industrien et pejlemærke for at søsætte nye investeringer.

"Tingene peger i retning af, at man får svært ved for alvor at få løbet den her industri i gang på den korte bane. Som det har været tilfældet de sidste mange år synes der hele tiden at vælte nogle udfordringer ned som gør, at potentialet rykker sig ud i fremtiden," siger Morten Imsgard og tilføjer:

"Så der er en masse små elementer, som alle sammen er negative i forhold til, at Novozymes for alvor kan se et potentiale i 2.-generations bioethanol på den korte bane. Det ligger selvfølgelig i baghovedet, når man skal indregne de fremtidige potentialer i de her ting i Novozymes' aktiekurs."

Novozymes får afklaring på politisk blandingsbombe

Vestager åbner kartelsag mod ethanolproducenter

Novozymes må gå discountvejen i presset bioenergi-marked

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også