EnergiWatch

Rockwool-chef: Overskudsgraden skal løftes

Omkostningerne er steget for hurtigt og meget i Rockwool, lyder det fra topchef Jens Birgersson, som i dag har iværksat spareplan.

Rockwools nye forandringsprogram skal løfte overskudsgraden med 2 pct.point i 2017. Det fremgik af en telekonference tirsdag, hvor ledelsen præsenterede ændringerne.

Under programmet nedlægges omkring 500 administrative stillinger, heraf omkring 80 stillinger i Danmark. Der vil blive skabt mere globale støttefunktioner, så der undgås dobbeltarbejde. Målsætningen er, at driftsindtjeningen (EBIT) forbedres med cirka 50 mio. euro årligt fra og med 2017.

"I de seneste år har vi set Rockwool vokse, men uden skalaeffekter. Mens vores faste omkostninger er steget hurtigere end vores meget fine vækst, er vi gået glip af profitabel vækst, og vores overskudsgrad har udviklet sig fladt igennem de seneste fem år. Det er noget af det, vi ønsker at adressere med denne plan," fortæller Jens Birgersson, administrerende direktør i Rockwool, på tirsdagens telekonference.

Han blev sidste år hentet ind som administrerende direktør som erstatning for daværende topchef Eelco van Heel med virkning fra marts i år. Det skete med henvisning til, at Rockwools forretning havde nået en størrelse og kompleksitet, hvor der var behov for en ny profil.

I det nye forandringsarbejde, der ifølge Jens Birgersson har været så længe undervejs for at undgå at træffe forhastede konklusioner, er der arbejdet med at effektivisere indkøb, pris- og produktstyring samt kundetilfredshed. Senere - på en kapitalmarkedsdag i november - vil der følge mere detaljerede finansielle mål.

Som led i ændringerne vil Rockwool skærpe fokus på Europa og Nordamerika. Også Rusland har en vigtig plads i vækstbilledet trods landets makroøkonomiske udfordringer. Derimod vil Rockwool skrue ned for ambitionerne i Asien.

"Vores topprioritet fremadrettet er som følge af vores geografiske fokus at få vores amerikanske fabrik, den danske fabrik og vores nye investering i Polen op at køre rigtigt godt. Men du vil se et lavere investeringsniveau og et øget fokus på pengestrømmene i de kommende år," siger Jens Birgersson.

Under manøvren vil aktiverne i Asien blive revurderet, hvilket ventes at udløse en værdiforringelse på 20 mio. euro. Det er blandt andet i Kina og Indien, at aktiverne vil blive bogført lavere. Rockwool har dog ingen planer om at trække sig fra det konkurrenceprægede kinesiske marked.

"Vi ønsker at blive på markedet både i Kina og Indien. Men i øjeblikket ønsker vi ikke at investere i yderligere fabrikker på grund af markedsklimaet, lønsomheden og markedets generelle vilkår," siger Jens Birgersson.

Som led i forandringsprogrammet indfører Rockwool en ny koncernfunktion - Operations & Technology - der vil bestå af forskning og udvikling, engineering og indkøbsfunktioner. Ny chef for området bliver Bernard Plancade, der hidtil har været chef for isoleringsselskaberne i Sydeuropa.

Selskabets nuværende finansdirektør, Gilles Maria, overlader den 1. januar økonomistyringen til Kim Junge Andersen, der kommer fra en stilling i Hempel. I stedet skal Maria lede forretningsområdet Insulation South West Europe og Insulation Asia.

Rockwool lancerer ny plan og fyrer 500

Sydbank: Rockwool i fornuftig prioritering af markeder

Analytiker giver Rockwool kras kritik

Rockwool får afvist navnetvist i USA

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs