Brandudsalg af brugte Tesla'er

Lanceringen af en ny supermodel fra Tesla har udløst noget nær udsalgspanik hos Tesla-ejere i Norge, der ikke vil brænde inde med den gamle model. Også i Danmark er der pludselig kommet gang i markedet for brugte Tesla'er.

Den über-hotte elbil Tesla Model S er nu måske ved at blive ofre for samme fænomen, som længe har hersket i iPhone-kredse. Nemlig det faktum, at markedet bliver oversvømmet af brugte modeller, når en ny og hurtigere model lanceres.

I hvert fald melder den norske avis Dagens Næringsliv om noget nær panikagtige tilstande på markedet for brugte Teslaer. Kun få timer efter, at Tesla fredag sidste uge lancerede en ny supermodel - Tesla S D med to motorer og 690 hestekræfter, blev Norges svar på Den Blå Avis - finn.no - nærmest bestormet af Tesla-billister, der ville sætte deres bil til salg.

De sidste tre dage alene er der kommet 63 nye Tesla Model S til salg i Norge - det svarer til 30 procent af nye oprettelser af brugtbiler til over 600.000 norske kroner på finn.no.

"Nærmest panik"

Før lanceringen af den nye model udgjorde Tesla S kun 2,6 procent af det norske brugtbilmarked med biler til over 600.000 norske kroner.

"Efter at Tesla lancerede "Model D" er eksisterende ejere af de dyre Teslaer nærmest gået i panik. Det er tydeligt, at mange ønsker at købe den nye model, og man vil være først til at sælge den gamle, før priserne kollapser," siger Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea Investment Management til Dagen Næringsliv.

Tesla lancerer firehjulstrukken fartdjævel med to motorer

Prøv EnergiWatch gratis

Også dansk salgsboom

Men nordmændende ser ikke ud til at stå alene med deres brandudsalg af dyre Teslaer. Et hurtigt kig på markedet for brugte Tesla'er i Danmark viser også en bemærkelsesværdig udvikling. For bare en måned siden var det næsten ikke til at opstøve en brugt Tesla i Danmark. Ekstra Bladet skrev i september, at der kun var én brugt Tesla til salg i Danmark - en bil der for øvrigt blev solgt på få timer.

I dag er billedet et helt andet. På bilbasen.dk finder man lige nu 12 brugte Tesla'er - af dem 10 model S . De syv er nye annoncer oprettet inden for de seneste dage af private sælgere. Bilerne er til salg for mellem 800.000 og 900.000 kroner. En udvikling der betegnes som meget usædvanlig af bilbasen.dk.

"Det er en udvikling, der er meget ny - og man kan helt sikkert tale om en Model S D effekt. Samme effekt ser vi faktisk også i Tyskland, hvor eksisterende ejere forsøger at komme af med deres Model S, før Model D kommer til Europa," siger Jan Lang, presseansvarlig hos Bilbasen.

Han tror dog ikke på, at man vil opleve et decideret kollaps i priserne på brugte Tesla'er i Danmark.

"Teslaen er en meget fin bil, som der er stor interesse for. Så jeg er sikker på, at der nok skal være købere til de biler, der kommer på brugtmarkedet," siger Jan Lang.

Ejerne i diskussion

Hos Tesla-ejerne selv bliver den seneste udvikling også så småt bemærket. På teslaforum.dk findes der flere indlæg om, hvad den nye supermodel D betyder for de brugte biler.

"Der vil givet vis være mange (som mig selv) der ville være interesseret i at sælge sin næsten nye (Tesla, red.) for at få en P85D (den nye topmodel, red.). Men alt med måde... Nok ikke så mange af os, er klar til at forære bilen væk, for at få den nye model," skriver en Tesla-ejer i forummet.

Der er til dato solgt omkring 300 Tesla Model S i Danmark.

Gådefuldt tweet fra Tesla: Ny supervogn på vej?

Elbiler en dyr fornøjelse for kommunerne

Tesla melder sig ind i kampen om selvkørende biler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs