Gigantisk solenergianlæg svitser en fugl hvert andet minut

Verdens største solenergianlæg i Californien har udløst et prekært problem med brændende fugle.
Foto: Mainstream Renewable Power
Foto: Mainstream Renewable Power
AF THOMAS ANDREW, JP.DK

LOS ANGELES. Tidligere på året åbnede Ivanpah Solar Electric Generating System, som er verdens største solenergianlæg i Californiens Mojave-ørken tæt på byen Primm ved grænsen til Nevada.

Det computerstyrede anlæg, som udnytter Solens indstråling til energiformål i et kraftværk, der betragtes som en form for en solovn, består af næsten 350.000 spejle og kan angiveligt forsyne omkring 140.000 hjem med elektricitet.

Spejlene reflekterer nemlig solens stråler op på en termisk modtager, så der skabes damp i et lukket system.

Projektet, som er blevet til i et samarbejde mellem energivirksomhederne NRG og BrightSource Energy samt it-giganten Google, er dog stødt på et prekært problem, som bekymrer vildtbiologer og særligt ornitologer.

Anlægget har nemlig udviklet sig til en altædende fuglefælde, som svitser de fleste kræ, der flyver tæt over de næsten 350.000 spejle, alle på størrelse med en garagedør, som kan generere op til 550 varmegrader.

Knitrende røgskyer

Omfanget af døde fugle i området er tilsyneladende så voldsomt, at de føderale myndigheder fra U.S. Fish and Wildlife ligefrem opfordrer de californiske myndigheder til at afvise anlæggets planer om at bygge et endnu større anlæg.

Da myndighederne for nylig besøgte anlægget konstaterede man, at det indenfor et kortere tidsrum godt og vel svitsede og dræbte en fugl hver andet minut.

Fuglene blev i mange tilfælde forvandlet til knitrende røgskyer, mens andre styrtede til jorden med brandskader på vingerne.

Af samme grund ønsker man at få overblik over, hvor mange fugle, der enten brænder op eller på anden vis omkommer på grund af skader fra varmen og solenergien, rapporterer nyhedsbureauet AP.

Behov for regler

Selskabet bag projektet mener, at der blot er tale om et par tusind dødsfald om året, mens diverse miljøgrupper anslår, at mindst 30.000 fugle hvert år styrter til jorden omkring anlægget.

”Dødsfaldene er alarmerende. Det er svært at sige, om det er placeringen eller teknologien, men der bør tages særlige forholdsregler,” siger Garry George, direktør for miljøaktivistgruppen Center for Biological Diversity.

Fugledødsfaldene markerer det seneste eksempel på, hvordan jagten på ren energi nogle gange kan have utilsigtede virkninger.

Diverse solcelle- og solfangeranlæg i USA er eksempelvis blevet kritiseret for at have negativ indvirkning skildpadder i ørkenen, mens vindmøllerparker klandres for at dræbe fugle, herunder mange rovfugle.

Piloter blændes i luften

I den aktuelle sag reflekterer spejlene Solens stråler med et lys, der er stærkt nok til at blænde piloter, der flyver mellem Los Angeles og Las Vegas.

Eksperterne mener, at anlægget forvandler sig til en kæmpe fuglefælde, fordi lyset er med til at tiltrække insekter, som igen tiltrækker insektspisende fugle, som ender med at flyve i døden.

Robert Weisenmiller, formand for de californiske energimyndigheder, siger, at omfanget af fugledøden har overrasket myndighederne, og at nu man vil se nærmere på, hvordan anlæggets størrelse spiller ind.

”Vi har ikke set et lignende omfang af fugledød ved andre og mindre solenergianlæg i USA og Europa,” siger han.

"Vi tager problemet alvorligt"

Anlægget, som har kostet ca. 2,2 mia. dollars at etablere, består udover de mange solcelleplader af tre tårne, som hver er på højde med en 40 etagers bygning.

Projektets tre ejere, som har planer om at udvide og etablere lignende anlæg andre steder i USA, har været forholdsvist tilbageholdende med kommentarer.

”Vi tager problemstillingen meget alvorlig,” siger Jeff Holland, en talsmand for NRG, til AP.

Sol-selskab: Saudi Arabien presser prisen i bund

Danfoss-selskab på opkøb efter ny stor fyringsrunde

Kinesere og schweizere i stor solcelleaftale

USA fortsætter optrapning i solcellekrig

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også