Spændinger stjæler fokus op til Rockwool-regnskab

Analytikerne ser frem  til at finde ud af, hvor store konsekvenserne af Rusland-konflikten har været for stenuldsproducenten.
RITZAU FINANS

Hvor meget betyder krisen i Ukraine for stenuldsproducenten Rockwools aktiviteter på det store russiske marked og i Østeuropa generelt?

Det er et af de helt afgørende spørgsmål frem mod selskabets regnskab for andet kvartal onsdag eftermiddag.

Skæver man til Rockwools aktiekurs, der har tabt mere end 16 pct., siden krisen brød ud omkring halvøen Krim i begyndelsen af året, kan man hurtigt få den tanke, at det har ramt stenuldsproducentens aktiviteter i Østeuropa ganske hårdt.

Men helt så slemt er det dog nok ikke, lyder vurderingen fra Sydbank.

"Der er rigtig meget fokus på Rusland i forhold til Ukraine-krisen. Umiddelbart hælder jeg til, at det ikke har haft den store effekt i andet kvartal. Det kan godt være, at Rockwool vil sige, at det har mærket udskudte projekter som følge af usikkerheden, men umiddelbart hælder jeg til, at der ikke ha været nogen væsentlig effekt," siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Netop derfor vurderer analytikeren også, at kursfaldet på godt 16 pct. siden 2014's top i slutningen af februar er overgjort.

"Jeg synes, at aktien har fået uforholdsmæssigt mange bank i forbindelse med Rusland/Ukraine-krisen," konstaterer han.

Generelt venter Søren Løntoft Hansen, at det eventuelle tilbagefald fra krisen i Østeuropa, påskens placering i andet kvartal (betyder færre arbejdsdage) samt et svært sammenligningsgrundlag fra et godt andet kvartal 2013 ikke kan opveje effekten af den generelle fremgang, som Rockwool har oplevet i perioden.

"Min forventning er, at den forsigtige bedring i byggekonjunkturerne er fortsat i andet kvartal - især i Skandinavien og Storbritannien - men på sin vis også i Tyskland og Frankrig. I Frankrig er selve byggekonjunkturerne måske forværret, men renoveringerne på statslige initiativer trækker op," siger Søren Løntoft Hansen.

Han vurderer desuden, at større lande som Polen og Rusland vil have trukket op i Østeuropa, mens flere af de mindre markeder i Sydøsteuropa formentlig fortsat har været i modvind i andet kvartal.

Nordamerika ventes at have bidraget stærkt til fremgangen efter en svær start på året grundet en hård vinter, mens Sydbank ikke venter nogen væsentlig fremgang i Kina.

På indtjeningssiden kan faldende råvarepriser have hjulpet Rockwool på vej i perioden.

"Kokspriserne er faldet en anelse i andet kvartal, og det er selvsagt positivt for indtjeningen. Påskens placering i år samt det vanskelige sammenligningsgrundlag fra et godt andet kvartal sidste år trækker ned, men jeg venter fremgang på indtjeningen," siger Søren Løntoft Hansen.

Det gør sig også gældende for analytikerne generelt. De venter, at Rockwools omsætning er steget til 546 mio. euro i andet kvartal fra 494 mio. euro i den tilsvarende periode sidste år ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Driftsresultatet (EBITDA) ventes at være steget til 87 mio. euro fra 76 mio. euro et år tidligere, mens andet kvartals driftsresultat (EBIT) ses lande på 50 mio. euro mod 39 mio. euro i andet kvartal i fjor. På bundlinjen ventes et nettoresultat på 34 mio. euro mod andet kvartal 2013's 26 mio. euro.

Hos Sydbank venter Søren Løntoft Hansen desuden, at Rockwool vil fastholde sine forventninger til hele 2014 i forbindelse med regnskabet, men at der meget vel kan vente en opjustering i horisonten.

"Både jeg og konsensus ligger over Rockwools egne forventninger til bundlinjen, så jeg tror måske, at vi kommer til at se en opjustering i løbet af 2014. Jeg tror dog, at Rockwool spiller sikkert og venter med at levere den til tredje kvartal," siger analytikeren.

Rockwools forventninger lyder inden regnskabet på en sammenlignelig salgsvækst på 5 pct., men en samlet salgsvækst (inklusive opkøb) på 12 pct., mens nettoresultatet ventes at lande på 127 mio. euro.

Analytikerne venter samlet en omsætningsvækst på 11,3 pct. samt et nettoresultat på 140 mio. euro i 2014, viser estimaterne fra SME Direkt. Sydbank venter, at opkøbene af Chicago Metallic Corporation (CMC) samt HECK Wall Systems (tidl. BASF Wall Systems, red.) har bidraget med omkring 40 mio. euro til omsætningen i andet kvartal.

 

10 analytikeres estimater for kvartals regnskab:

Mio. euro Q2 2014 est. Q2 2013 FY 2014 est FY 2013
Omsætning 546 494 2229 2003
Omsætningsvækst i pct. 10,5 1,9 11,3 1,7
EBITDA 87 76 360 313
EBITDA 50 39 203 169
Resultat før skat 48 37 198 164
Nettoresultat 34 26 140 116

 

Nordea reducerer Rockwool-kursmål med 100 kr.

Rockwool: Perverst at modarbejde EE-mål for at redde kvotesystem

Bygninger kostede Schneider Electric i 2013

Rusland overvejer sanktioner mod vindmøller

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også