EnergiWatch

PKA tager magten i Genan

Efter massivt pres har stifter Bent A. Nielsen overdraget sine aktier i den kriseramte miljøkoncern til PKA.

Foto: Ilan Brender/Polfoto

PKA tager nu den fulde kontrol med det kriseramte miljøselskab Genan. Pensionskassen overtager den oprindelige stifter Bent A. Nielsens aktiepost, og kommer dermed til at sidde på 97 procent af aktierne. De sidste tre procent ejes af Købstædernes Forsikring.

Det oplyser Genan i en pressemeddelelse.

"Købesummen for aktierne vil afhænge af den fremtidige udvikling i selskabernes værdi," hedder det i meddelelsen.

Handlen kommer efter et højdramatisk forløb om magten i virksomheden, der står på randen af økonomisk kollaps. Som tidligere omtalt i Jyllands-Posten har PKA’s tillid til den 71-årige stifter været mere end almindeligt tyndslidt, efter at virksomhedens økonomiske problemer er kommet fuldstændigt bag på pensionskassen.

En guldrandet miljøsucces

Bent A. Nielsen har i årevis fremstillet Genan som en guldrandet dansk miljøsucces, men efter at Jyllands-Posten begyndte at undersøge virksomhedens økonomi i april, er Genan mere eller mindre faldet fra hinanden.

PKA har investeret 1 mia. kr. i virksomheden, og pensionskassen har foreløbigt bogført et tab på langt over 800 mio. kr. Ifølge centralt placerede kilder ville både PKA og Genans bankforbindelser have Bent A. Nielsen fjernet fra enhver indflydelse, hvis de skulle gå med til at redde virksomheden.

Tilfreds formand

Genans bestyrelsesformand Jens Kampmann er meget tilfreds med, at der nu er fundet en løsning på situationen i Genan.

”Det har for alle parter været et sejt forløb, men nu kan der komme ro på situationen, og vi kan begynde at tænke fremad. Jeg mener stadig, der er et stort forretningspotentiale i Genans forretningsidé. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes at få det optimale ud af virksomheden,” siger Jens Kampmann.

Bent A. Nielsen udtaler:

”Jeg er glad for, at de unikke og på verdensplan førende teknologier, som er udviklet i Genan, nu er sikret videreførelse på et solidt grundlag med den indgåede aftale.”

Virksomheden og den nye ledelse skal i den kommende periode sammen med bankerne gennemarbejde de løsninger, der kan sikre Genans fremtid, bl.a. med en restrukturering af selskabets finansielle forhold.

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs