Her er verdens vigtigste bilproducent

En kendt investeringsbank har ophøjet tidligere tiders problembarn til førerhund.
Foto: Tesla
Foto: Tesla
AF MORTEN PLESNER MATHIASEN, EPN.DK

Den verdensomspændende investeringsbank Morgan Stanley har i denne uge udråbt elbil-producenten Tesla til at være "formentligt verdens vigtigste bilproducent."

Det skriver amerikanske Marketwatch.

Analytikerne hos Morgan Stanley var godt klar over, hvordan den besked ville blive modtaget, og skriver derfor i deres analyse:

"Det er altså ikke en joke, det her."

Rammer trenden

En del af hypen omkring Tesla skyldes bl.a., at virksomheden rammer tidens trend.

Teslas produktion skaber højteknologiske arbejdpladser i USA, og det er præcis, hvad de amerikanske beslutningstagere hungrer efter.

Og selvom mængden af arbejdspladser endnu ikke er voldsom, er det først og fremmest symbolikken i, hvilke arbejdspladser Tesla skaber i USA, skriver analytikeren Adam Jonas fra Morgan Stanley i en kommentar.

Inspirerer branchen

Ifølge analytikeren er der tre hovedårsager til, at Tesla fortjener mærkatet "verdens vigtigste".

"Vi hører talrige eksempler på, at leverandører, der en gang fnøs af Tesla, nu overvejer at investere i produktionsudstyr, der kun har til formål at servicere Tesla," skriver analytikeren.

Det er dog lige så vigtigt at se på, hvilket aftryk Tesla sætter på resten af bilbranchen, lyder det fra Adam Jonas.

"En BMW-ingeniør forklarede os for nylig, at Teslas tilstedeværelse har hjulpet med at genoplive innovationen inden for bilproduktion, der ellers var begyndt at falme og fortalte videre, at BMW vil blive et stærkere firma på lang sigt, fordi Tesla eksisterer. Wow," skriver Morgan Stanleys analytiker.

Slås om fabrikken

Ifølge Morgan Stanleys analyse vil Tesla over de næste syv år direkte kunne skabe 20.000 amerikanske job i produktionen af elbilen og dertilhørende batterier og indirekte over 100.000 job.

Teslas stifter Elon Musk har meldt ud, at der skal bygges en ambitiøs batterifabrik til en pris på fem mia. dollars i USA. Den fabrik kæmper flere amerikanske stater om at tiltrække.

Blandt frontløberne er ifølge flere internationale medier Texas, Arizona, Nevada og New Mexico.

Masseproduktion på vej

I Danmark kører udenrigsminister Martin Lidegaard (R) rundt i en Tesla S, men ellers er det ikke meget, man ser til elbil-mærket i gadebilledet herhjemme.

Det kan der blive lavet om på inden for en overskuelig årrække, da Tesla planlægger at lave en model, der skal i masseproduktion.

Det bliver Tesla "Gen 3", der skal i produktion i 2016. Selvom den ikke kører på benzin, bliver den i realiteten den mest amerikanske bil på markedet.

Hele 90 pct. af "Gen 3" kommer nemlig til at være produceret i USA.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også