EnergiWatch

Novozymes-rival i pengeproblemer

Amerikanske KiOR, som har udviklet en teknologi, der kan omdanne biomasse til råolie, er i alvorlige problemer.

Foto: Ole Lind

"Vi er i betragtelig grad i tvivl om vores evne til at fortsætte som going concern," skrev KiOR mandag.

KiOR skal tilføres yderligere kapital senest den 1. april, hvis det skal have penge til fortsat drift og undgå at overtræde sine låneforpligtelser. Selskabet ser ikke andre kortsigtede finansieringsmuligheder end et kontant investeringstilsagn på op til 25 mio. dollar fra den indisk-amerikanske forretningsmand og venturekapitalist Vinod Khosla, der blandt andet er kendt som en af medstifterne af Sun Microsystems.

Investeringen, der skal falde i månedlige lån på op til 5 mio. dollar, er dog ikke uden betingelser. Den er bundet op på, at KiOR skal opnå visse milepæle, som Vinod Khosla og KiOR skal være enige om, ligesom arbejdet med at forhandle de endelige finansieringsdokumenter på plads skal være helt færdigt.

"Fordi tilsagnet er betinget af forhandlinger og færdiggørelsen af de endelige finansieringsdokumenter og opnåelsen af visse præstations-milepæle, kan vi ikke med sikkerhed sige noget om den ultimative timing af denne investering. Hvis vi ikke har succes med at færdiggøre den endelige dokumentation med Mr. Khosla inden 1. april, vil vi ikke have tilstrækkelig likviditet til at finansiere vores drift og møde vores forpligtelser, og vi venter ikke at have adgang til andre finansielle kilder," skriver KiOR i meddelelsen.

Desuden vil KiOR formentlig også komme til at misligholde sine låneaftaler, så selskabet tvinges til at søge om beskyttelsen under den amerikanske konkurslovgivning. Skulle KiOR opnå anden finansiering, vil det kræve accept af de nuværende kreditorer og formentlig betyde en restrukturering af gælden.

Selv hvis KiOR når de opsatte milepæle og opnår kortsigtet finansiering i henhold til aftalen med Khosla, ventes der kun penge til fortsat drift frem til den 31. august. Herefter er der behov for ny finansiering.

KiOR satsede indtil for nylig på at optimere sit produktionsanlæg i Columbus, Mississippi, men selskabet har ikke været i stand til at nå sine mål for hverken gennemstrømning eller udbytte som følge af det, som selskabet kalder "strukturelle flaskehalse". I januar besluttede selskabet midlertidigt at lukke ned for produktionen for at færdiggøre en række optimeringsprojekter og opgraderinger, som skal sikre, at KiOR kan nå en række driftsmæssige mål, som selskabet mener er opnåelige med det nuværende design.

Nogle af disse projekter er allerede gennemført, mens andre er sat i bero, fortæller selskabet. Nu ligger anlægget i Columbus helt stille, mens KiOR arbejder på at nå visse forskning- og udviklingsmilepæle.

KiOR's teknologi er en af flere teknologier, som konkurrerer med enzymteknologien, når det kommer til at udvikle måder, hvorpå man kan omdanne biomasse til brændstof.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs