EnergiWatch

Tesla i vild fremgang

Producenten af luksus elbilen Tesla overrasker alt og alle med voldsom salgsfremgang og stærkt resultat. Aktien står til stigning på over 10 procent.

Foto: Tesla

18 mia. kroner ekstra kan Tesla efter al sandsynlighed skrive på prissedlen, når Wall Street åbner kl. 15 i dag dansk tid. Selskabet, der i forvejen har en markedsværdi på 138 mia. kroner - næsten en tredjedel af General Motors værdi - har nemlig i nat fremlagt et årsregnskab, der overgik samtlige forventninger med længder.

Leveringen af selskabets indtil videre eneste bilmodel, Tesla Model S, vil i år stige til 35.000 biler, efterhånden som salget i Kina kommer i gang. Det er 13.000 flere biler end sidste år, oplyste selskabet i sit årsregnskab.

Apple lurer på opkøb af Tesla Motors

Massiv indtjeningsfremgang

Samtidig tjente selskabet 33 cent per aktie sidste år før særlige poster - hvilket var langt mere, end analytikerne havde forventet. I gennemsnit lød forventningen til indtjeningen på 26 cents per aktie. For blot et år siden måtte Tesla notere sig et tab på 65 cents per aktie. Når man medregner særlige poster, bliver det dog alligevel til et mindre underskud for selskabet på 74 mio. dollar for 2013 - i 2012 lød underskuddet på 396 mio. dollar.

Investorerne, der ellers allerede har belønnet Tesla med en kursstigning på over 300 procent sidste år, har da også taget imod regnskabet med kyshånd. Regnskabet blev først fremlagt efter børsen i New York var lukket i går, men i efterhandlen står Tesla-aktien til at stige med mere end 13 procent.

Tesla spurter fra luksusbilerne

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Gigafabrik på vej

Ud over udsigten til langt flere leveringer end forventet og et stærkt økonomisk resultat, står de gode nyheder da også nærmest i kø hos Tesla. Virksomheden forventer nu at kunne øge produktionen på sin fabrik i Californien til 1.000 biler om ugen - i dag bygger fabrikken 600 biler om ugen. Selskabet mener dog ikke, at de 1.000 biler om dagen vil være nok, når også salget i Kina kommer i omdrejninger. Fabrikken har kapacitet til 500.000 biler om året, hvilket Tesla ønsker at udnytte. Det kræver dog, at produktionen af batterier bliver sat op.

Stort salg satte strøm til Tesla-aktien

For at opnå det, vil Tesla nu opføre en "gigafabrik" til batteriproduktionen. Det vil ske over de næste tre år, lyder det fra Elon Musk, Teslas adm. direktør og grunlægger. Sandsynligvis vil Panasonic blive partner på fabrikken.

Model X forsinket

En enkelt dårlig nyhed gemte der sig dog i regnskabet for Tesla. Selskabets nye model, SUV'en Model X, bliver forsinket, og vil først gå i serieproduktion i 2015 mod tidligere slut 2014. En forsinkelse Elon Musk selv tager ansvaret for:

"Jeg er lidt af en perfektionist, når det kommer til designet af vores produkter. Det er svært at lave en SUV, der er smuk og praktisk på samme tid, så det tager længere tid end forventet," sagde Elon Musk i nat til flere amerikanske medier.

Tesla: Tyske myndigheder frikender elbil for brande

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs