Gratis elbilopladning kommer til Danmark

Elbil-producenten Tesla vil forære gratis strøm fra nye supercharge-stationer.
Foto: Tesla
Foto: Tesla
NICOLAI BANG

Den amerikanske elbil-producent Tesla vil etablere 100 nye supercharge-stationer i Europa, hvor ejerne af en Tesla Model S kan tanke strøm på deres elbil langt hurtigere end på de offentlige ladestationer. Gratis vel at mærke. En strategi, virksomheden har haft succes med i USA.

Ved udgangen af i år skal de 100 stationer stå klar, og allerede i løbet af sommeren vil elbilejerne i Danmark kunne tanke gratis strøm. Det er endnu ikke besluttet, hvor stationerne nøjagtigt kommer til at ligge.

”Målet for Danmark er, at man skal kunne køre fra Norge og Sverige til Tyskland. Det vil sige, at der i hvert skal være to ned gennem Jylland. Nok en ved Randers-området og en tæt på grænsen. Der skal selvfølgelig være en på Fyn, minimum en i København og en omkring Femern Bælt,” siger Teslas skandinaviske pressechef, Esben Pedersen.

Mere end dobbelt så hurtigt

Det betyder, at en Tesla-ejer kan tanke på en supercharge-station for hver 200-250 kilometer.

Markedet for elbiler har ikke for alvor slået igennem i Danmark. Blandt andet fordi det tager for lang tid at lade bilerne op.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ifølge Europakommissionens beregner vil det tage næsten fem timer at lade op til en 270 kilometer lang køretur, hvis du bruger en hjemmeoplader. På supercharge-stationen vil det tage 30 minutter, hvilket også er mere end dobbelt så hurtigt som på en af de offentlige stationer.

Ikke dyrt at forære strøm

Tilbage svæver spørgsmålet om, hvordan det kan være en god investering for Tesla at etablere 100 nye ladestationer for derefter at forære strømmen væk.

”Det er ikke særlig dyrt at give strøm væk. Det er jo ikke sådan, at folk kører 50 kilometer for at lade gratis. De bruger primært stationerne, når de skal køre langt. I nærområdet vil tallet selvfølgelig gå op, men det er ikke nogen særlig stor udgiftspost,” siger Esben Pedersen.

I stedet skal Tesla tjene penge på at sælge flere elbiler. I USA har Tesla bredt supercharge-stationerne ud over det meste af landet, så amerikanerne kan køre gratis fra New York til Miami eller fra New York til Californien og op langs kysten til Seattle.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs