Medie: Så er Haldor Topsøes opkøbstogt i gang

Selskabet køber sig for første gang siden stiftelsen i 1940 ind i en anden virksomhed. Der er flere opkøb lige om hjørnet, siger topchef til Børsen.
Adm. direktør Haldor Topsøe, Bjerne S. Clausen. Foto: Haldor Topsøe
Adm. direktør Haldor Topsøe, Bjerne S. Clausen. Foto: Haldor Topsøe

Den højteknologiske virksomhed Haldor Topsøe, som er en global spiller inden for energieffektive og miljøvenlige løsninger, overtager 18 pct. af den britiske batteriproducent Faradion for et mindre tocifret millionbeløb.

Det skriver Børsen, som fortæller, at det britiske firma er i gang med at udvikle et alternativ til den allestedsnærværende lithium-ion-batteriteknologi.

"Alene inden for batterier regner vi med, at vi kan opbygge en forretning, der vil generere en årlig omsætning for os på 4-5 mia. kr. Det er et kæmpemarked, hvis vi vel at mærke får succes," siger adm. direktør Bjerne S. Clausen til Børsen.

Han tilføjer, at to-tre selskaber i Europa og USA er i opkøbskikkerten. Det i USA har det danske selskab tænkt sig at købe 100 pct. af inden for en måned eller to, siger Bjerne S. Clausen til avisen.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Stor dansk offensiv

Opkøbsoffensiven sker som en konsekvens af en storstilet vækstplan for det danske selskab, hvor mere end 98 pct. af forretningen findes uden for de danske grænser. I 2012 annoncerede selskabet, hvis stifter døde i maj sidste år, 99 år gammel, at omsætningen i 2025 skal nå 30 mia. kr. - en seksdobling i forhold til rekordåret 2012.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Indfrielsen af den vækstplan forudsætter et opgør med den klassiske Haldor Topsøe-tilgang, hvor opkøb og udvidelse af forretningsområder ikke har stået øverst på dagsordenen. Det har teknologiudviklingen til gengæld.

I dag har selskabet, som bruger omkring 10 pct. af omsætningen på forskning og udvikling, mere end 40 potentielle forretningsområder i støbeskeen. En dyr affære at udvikle, men nødvendig, har Bjerne S. Clausen tidligere udtalt.

"Der skal investeres for at kunne realisere de her vækstplaner. Det er vi i stand til med  den finansielle styrke, vi har nu," sagde direktøren sidste år til EnergiWatch med henvisning til, at det lykkedes i 2007 lykkedes en 94-årig Haldor Topsøe at løsrive sig fra en 35 år lang og ulykkelig affære med den italienske storentreprenør Sampei.

Nu kan vækstplanerne realiseres

Det dansk-italienske parløbet var en konsekvens af en truende konkurs i 1970'erne. Det udviklede sig dog siden til lidt af en spændetrøje for Haldor Topsøe, som havde et helt andet fokus end den italienske entreprenør, der stod til at overtage majoriteten af det danske selskab ved Haldor Topsøes død. Med 2,6 mia. kr. formåede stifteren dog at holde selskabet på danske hænder, og selvom det var en stor pose penge, er det i den grad noget virksomheden i dag lukrerer på.

"Sampei havde ikke samme mål som os. Som entreprenør tænker de kun på det næste store projekt, og der har vi haft et lidt andet fokus. Det var en anden af årsagerne til, at vi ikke kunne realisere nogen af de her planer, som vi måske i virkeligheden altid har haft," lød det fra Bjerne S. Clausen.

Fakta om Haldor Topsøe

- Grundlagt i 1940 af dr. Haldor Topsøe, som var formand indtil sin død 20. maj i år

- Hovedsæde i Lyngby, hvor 1.250 af de godt 2.500 ansatte arbejder

- Produktionsfaciliteter i Frederikssund, hvor 650 ansatte arbejder

- Verdensførende inden for katalysatorer, der bl.a. bliver brugt til at nedbringe miljøbelastningen fra industrien, nedsætte energiforbruget og imødegå fødevareknaphed

- 98 procent af forretningen, der udgjorde mere end fem milliarder kroner i 2012, ligger i udlandet

- Har kontorer i Nord- og Sydamerika, Asien, Europa og Afrika

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også