Udsigt til god afslutning på året for Novozymes

Der er lagt i kakkelovnen til, at Novozymes vokser markant mere end det underliggende marked ved morgendagens regnskab, vurderer analytiker.
Foto: Novozymes
Foto: Novozymes

Der er udsigt til en fornuftig afslutning på regnskabsåret 2013 for Novozymes.

Specielt en stærk udvikling i salget af enzymer til fremstilling af bioethanol i USA, hvor produktionen fik et gevaldigt løft i den sidste halvdel af året, og hvor Novozymes har haft stor succes med sine nye enzymer, vil præge tallene.

Kigger man ind i det nye regnskabsår, vil det formentlig være selvsamme divisioner, der vil trække væksten.

"Jeg tror, at man skal vente en rimelig stærk afslutning på året, der ellers ikke har været kendetegnet som det bedste for Novozymes. Der har været tumult i flere af divisionerne, men til gengæld peger pilen i retning af en god afslutning i vaskemiddel-divisionen og en specielt god afslutning i bioenergi-divisionen," siger Morten Imsgard, der følger Novozymes som analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans og fortsætter:

"Fjerde kvartal har været godt, når man kigger på den produktion, der har været i USA i fjerde kvartal på ethanolsiden, og med de meldinger, som vi fik i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal om Novozymes' nyeste enzymer og deres indtrængen på markedet, er der lagt i kakkelovnen til, at vi kommer til at se et Novozymes, som vokser markant mere end det underliggende marked."

Solid amerikansk ethanoelproduktion

Novozymes meldte i regnskabet for tredje kvartal om en vækst i salget til bioenergiindustrien på henholdsvis 24 og 17 pct. i lokal valuta og i kr. i forhold til tredje kvartal af 2012.

Stor succes med at få industrien til at tage enzymløsningen Avantec til forflydning af majsstivelse til sig og produktet Spirizymes indtog på markedet blev nævnt som årsagerne til, at væksten i markant grad overgik produktionsvæksten, der var på 3 pct.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Siden udgangen af tredje kvartal er væksten i den amerikanske ethanolproduktion taget til, og Sydbank er da heller ikke alene om at forudsige en stærk afslutning på året for Bioenergi, om end banken ligger noget over konsensus med et omsætningsestimat for fjerde kvartal på 524 mio. kr.

Konsensus er ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans en omsætning i Bioenergi på 494 mio. kr. for fjerde kvartal af 2013 mod 440 mio. kr. i samme periode året før, svarende til en salgsvækst på 12,3 pct.

En svækkelse af den amerikanske dollar trækker den anden vej, hvilket den også gjorde i tredje kvartal, hvor en ugunstig valutakursudvikling kappede 7 pct.point af omsætningsvæksten inden for Bioenergi.

Novozymes får ja i Brasilien

Vaskemiddeldivisionen ventes at fremvise en vækst på 4,9 pct., så omsætningen for fjerde kvartal når 1024 mio. kr. Der spås også fremgang inden for tekniske enzymer og ingredienser til den farmaceutiske industri, mens der forudses et næsten uændret salg i føde- og drikkevarer samt landbrug og foder.

Stærkt 2014 i  vente

Da det er et årsregnskab, som Novozymes kommer med på tirsdag, vil der vanen tro også være fokus på forventningerne til det nye regnskabsår.

Her skal man igen holde øje med vaskemidler og bioenergi rent vækstmæssigt, mens væksten inden for forretningsområdet landbrug og foder vil være hæmmet af den strategiske alliance, som Novozymes sidste år indgik med amerikanske Monsanto i slutningen af 2013.

"Som jeg ser det er der lagt op til et indtjeningsmæssigt stærkt 2014, hvor omsætningsvæksten primært vil komme fra vaskemidler og bioenergi. Men dermed ikke sagt, at der ikke er vækst i de andre divisioner, siger Morten Imsgard, der forventer, at salget i landbrug og foder kommer lidt under pres i det nye år.

Novozymes har sagt, at det underliggende BioAg-salg vil blive nedjusteret som følge af alliancen med Monsanto, der bygger på overskudsdeling, og at nedjusteringen af BioAg ventes at få en negativ effekt på Novozymes' totale salg i 2014 på knap 1 pct. Monsanto-aftalen ventes at træde i kraft i starten af 2014.

Bæredygtig bioethanol erstatter de farlige trækul

Den udveksling af immaterielle aktiver, som aftalen medfører, ventes til gengæld at medføre en positiv nettoeffekt på Novozymes' overskudsgrad i 2014, idet den mere end opvejer de øgede forsknings- og udviklingsudgifter, højere anlægsinvesteringer, engangsomkostninger og transaktionsomkostninger.

Hos Sydbank forudser Morten Imsgard, at Novozymes vil forudsige en samlet omsætningsvækst i kr. på 6 pct. og en vækst på ca. 8 pct. i lokal valuta. Det stemmer meget godt med konsensus om en fremgang i omsætningen fra estimerede 11,74 mia. kr. sidste år til 12,45 mia. kr. i 2014 - eller en vækst på 6,1 pct.

Indtjeningen vil samtidig få et kraftigere løft drevet af en forbedret overskudsgrad, mener både Sydbank og konsensus. Overskudsgraden ventes at blive løftet til 25,4 pct. i 2014 fra estimerede 24,7 pct. i 2013.

Analytikernes forventninger til Novozymes' regnskab for fjerde kvartal:

 

Novozymes Q4        
Mio. kr.  Q4 2013 e Q4 2012 FY 2013 e FY 2014 e
Omsætning 2.932 2.811 11.738 12.451
Omsætningen i Bioenergi 494 440 1.863 2.052
EBIT 698 671 2.896 3.120
Resultat før skat 684 619 2.736 3.084
Nettoresultat 523 493 2.160 2.429

 

e=estimat

FY= full year

Novozymes vil købe egne aktier for 2 mia. kr.

Novozymes-partner skyder milliard i nyt amerikansk 2G-anlæg

Novozymes skyder penge ind i italiensk børsnotering

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også