Stort salg satte strøm til Tesla-aktien

Den amerikanske elbilsproducent forventer i år at fordoble salget.
Foto: Tesla
Foto: Tesla
KURT HEDEVANG

Bilproducenten Tesla har ikke nogen ny model med på den igangværende biludstilling i Detroit. Men salgstallene for Model S for 2013 og udsigterne for 2014 var i går nok til, at aktiekursen for elbilproducenten steg med 16 pct. - til 161,27 dollars.

Det fortæller Automotive News.

Tesla fortalte på biludstillingen, at salgstallet for Model S i 2013 passerede 22.300. Af dem er 112 biler i øvrigt blevet leveret i Danmark.

Ros til medarbejdere

I årets sidste kvartal solgte Tesla 6.900 biler af Model S, hvilket var 20 pct. mere end forventet og samtidig en stigning på 25 pct. i forhold til årets tredje kvartal.

"At vi kunne sælge så mange biler mere end forventet, skyldes en fremragende indsats af vores medarbejdere og underleverandører," hedder det i en udtalelse fra firmaet.

Tesla har ikke fortalt, hvor mange af bilerne, der er solgt på det amerikanske hjemmemarked, hvor konkurrenter som Chevrolet Volt og Nissan Leaf blev solgt i henholdsvis 23.094 og 22.610 eksemplarer.

Kritik af vejmyndighed

På pressemødet gik Tesla også i rette med de amerikanske vejmyndigheder National Higway Traffic Safety Administration (NHTSA), der mandag havde oplyst, at 29.222 Tesla-biler skulle tilbagekaldes på grund af brandrisiko.

Ifølge meddelelsen kunne overophedning i forbindelse med opladning udgøre en brandrisiko.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Men ifølge Tesla har stort set alle Model S-biler fået gennemført en trådløs softwareopdatering for at eliminere risikoen for overophedning.

"Det kan godt være, at NHTSA omtaler det som en tilbagekaldelse, men vi kalder det moderne teknologi. Vi kan løbende forbedre bilerne, uden at vi fysisk behøver at kalde dem tilbage," sagde Teslas vicepræsident for salg og service, Jerome Guillen, på selskabets pressekonference i Detroit.

Ny adapter til laderen

Senere fulgte Teslas administrerende direktør, Elon Musk, op på Twitter med følgende kommentar: "Der er ingen Tesla-biler, der fysisk er blevet tilbagekaldt af Tesla. Begrebet tilbagekaldelser bør revurderes."

Japanere laver den mest populære elbil

Oven i softwareopdateringen vil Tesla-ejerne ifølge NHTSA dog også modtage en ny adapter til deres lader. Ejerne kan få bilens informationsskærm kontrollere, om bilen har fået opdateringen.

Det handler om vækst

Medvirkende til den kraftige kursstigning var også oplysningen om, at Tesla i år forventer at fordoble sit salg.

"Vækst, vækst og vækst. Hvor meget kan vi vækste? Det er det, det handler om." Sådan beskrev Jerome Guillen planerne for 2014.

Elbiler gik kolde i bjergene

Tesla er både i USA og Europa i gang med at opbygge et net at hurtigladere til elbilerne, og selskabet skulle være klar med en ny SUV sidst på året.

Selskabet har allerede åbnet for reservationer på Model X, som efter planen skal kunne leveres i løbet af første halvår 2015.

Elbilerne mister deres grønne glans

30 millioner fordobler antallet af elbiler

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også