Novozymes vil købe egne aktier for 2 mia. kr.

Efter en stor aftale med amerikanske Monsanto vil den danske enzymkæmpe indlede et stort tilbageopkøbsprogram.
Peder Holk Nielsen, adm. direktør Novozymes. Foto: Cathrine Ertmann | Foto: Cathrine Ertmann/Polfoto/Arkiv
Peder Holk Nielsen, adm. direktør Novozymes. Foto: Cathrine Ertmann | Foto: Cathrine Ertmann/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU FINANS

Novozymes har besluttet at indlede et tilbagekøbsprogram for egne aktier til en værdi af op til 2 mia. kr. Beslutningen følger et en stor allianceaftale med amerikanske Monsanto om udvikling af bæredygtige plantebeskyttelsesmidler til landbruget.

"Det nye aktietilbagekøbsprogram vil gøre det muligt for Novozymes at fastholde sin finansielle fleksibilitet med hensyn til at forfølge investeringsmuligheder. Programmet er imidlertid betinget af, at der ikke bliver truffet beslutning om større strategiske tiltag, som vil kræve et væsentligt kapitalbeløb, f.eks. et større virksomhedsopkøb," skriver Novozymes.

Ifølge aftalen med Monsanto vil Novozymes modtage et engangsbeløb på 300 mio. dollar, eller 1,65 mia. kr. fra Monsanto. Aktietilbagekøbet ventes indledt umiddelbart efter allianceaftalen træder i kraft - formentlig i starten af 2014 - og ventes at løbe indtil udgangen af næste år.

Den positive effekt på nettopengestrømmene ventes at blive på 1,4-1,45 mia. kr. i 2014. Den resterende del af engangsbeløbet efter omkostninger vil blive indtægtsført over fem til ti år startende i 2014.

"Med en voldsomt stigende verdensbefolkning over de næste årtier bliver vi nødt til væsentligt at øge udbyttet af vores jord uden at øge presset på miljøet," skriver Peder Holk Nielsen, administrerende direktør i Novozymes:

"I dag indgår vi i en alliance, som grundlæggende vil ændre vilkårene i landbruget verden over. Kombinationen af Novozymes' og Monsantos kompetencer skaber en slagkraftig innnovationsenhed med en unik mulighed for at frigøre det signifikante potentiale, der ligger i at bruge naturlige mikrobielle løsninger i landbruget.

Monsanto og Novozymes vil fremover dele udgifterne til forskning og udvikling, mens ansvaret for markedsføring går til Monsanto sammen med "en stor del af Novozymes kommercielle organisation".

"De to virksomheder vil få del i overskuddet fra salget af de produkter, som fremstilles i alliancens regi, og af de produkter, parterne bringer med sig ind i alliancen. Inden for alliancen vil virksomhederne også afprøve og sælge kommercielle mikrobielle produkter, som er indkøbt fra andre leverandører, med henblik på at give øget værdi til landmændene," skriver Novozymes.

/ritzau/FINANS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Photo: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter