Direktør revser Venstre: Elmåler-nøl koster arbejdspladser

Kamstrup har vundet ordrer på 200 mio. kr. og beskæftigelse til ca. 200 personer, men politisk modvilje fra oppositionen har sat arbejdet på standby. Direktør kalder Venstres kursskifte for "nonsens".
Foto: Kamstrup
Foto: Kamstrup

Selvom målervirksomheden Kamstrup vokser, har man alligevel sagt farvel til medarbejdere.

Tidligere på året blev 16 produktionsmedarbejdere fyret, fordi oppositionspartierne på Christiansborg - med Venstre i spidsen - modsatte sig et forslag om at installere intelligente elmålere hos danskerne.

Sådan lyder det fra direktøren, der sender en bredside mod Venstre.

Tilbage i 2009 lød det nemlig fra energiordfører Lars Christian Lilleholt, at processen med at udrulle de smarte målere dårligt kunne gå for stærkt: processen skulle speedes op, sagde han dengang med henvisning til de store samfundsøkonomiske besparelser, der var at hente.

Venstre træder på bremsen: Intelligente elmålere må ikke koste forbrugerne

Siden har partiet skiftet holdning, og derfor er Kamstrup heller ikke udelt begejstret, selvom klima- og energiminister Martin Lidegaard i går offentliggjorde, at regeringen og Enhedslisten vil sikre smarte målere til alle danske husstande inden 2020.

Smarte elmålere til alle inden 2020

“Vi har nogle forbehold, fordi oppositionspartierne med Venstre i spidsen har spændt ben det sidste halve år. I mine øjne er det højst uforståeligt, fordi netop Venstre for et par år siden var ude at sige, at det kunne ikke gå hurtigt nok,” siger Per Asmussen, adm. direktør i Kamstrup til EnergiWatch.

Elmålere for 200 mio. kr. på standby

Selskabet har i 2012 og starten af 2013 vundet ordrer med en samlet værdi af 200 mio. kr. hos danske energiselskaber, men ordrerne er betinget af, at det politisk bliver besluttet, at målerne skal rulles ud.

“Det giver os den lidt paradoksale situation, at vi har måtte afskedige produktionsmedarbejdere, mens vi fortsætter med at ansætte på andre områder,” siger Per Asmussen.

Kamstrup beskæftiger 600 personer i Danmark og sælger målere i 24 lande over hele kloden. Herhjemme har udviklingen imidlertid stået i stampe.

Siden sin begejstring for intelligente elmålere i 2009 har Lars Christian Lilleholt (V) skiftet holdning, og han vægrer sig ved, at målerne ikke må koste forbrugerne penge. Forleden sagde han til EnergiWatch, at det ikke må koste forbrugerne penge at rulle de intelligente elmålere ud.

Men udrulningen er en investering, der tjener sig hjem, lyder det fra Kamstrup-direktøren. Han hæfter sig blandt andet ved en ny undersøgelse fra Dansk Energi, der viser, at danskerne kan spare knap 400 mio. kr. om året, hvis der rulles intelligente elmålere ud i hele landet.

“Det er deres undskyldning for benspænd. Det er nonsens. Det er ikke reelt, og det er ikke sandheden. Der er ingen forbrugerbeskyttelse. Man sparer kun forbrugerne for at spare penge,” siger direktøren med henvisning til Lars Christian Lilleholts udmelding.

“Det tror jeg udmærket godt, at de er klar over. Om ikke andet kan de læse deres egne udtalelser for fire år siden eller mange af de analyser, der er blevet lavet.”

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Variable elpriser og effektivt elnet

Undersøgelser har vist, at intelligente elmålere kan sænke energiforbruget hos forbrugerne. Men derudover giver målerne energiselskaberne mulighed for bedre at styre elnettet, så det er billigere at drive.

Desuden giver intelligente elmålere mulighed for, at der kan indføres variable tariffer, så elprisen svinger i takt med efterspørgslen.

Smarte elmålere giver ingeniørerne "fede ideer" 

I Sverige har alle husstande siden 2009 haft intelligente elmålere. Hvis Martin Lidegaards forslag bliver til virkelighed, vil alle danske husstande have det senest i 2020.

“Det danske elnet er bagefter i forhold til både Norge og Sverige. Sverige har haft 100 pct. dækning med intelligente elmålere de sidste fire år. Og Norge har for længst lavet en køreplan, de kører efter,” siger Per Asmussen.

De ordrer, som selskabet har vundet i Danmark, men har på standby, svarer til beskæftigelse af 70 årsværk hos Kamstrup og omkring dobbelt så mange eksternt - især hos installatører, der skal opsætte målerne.

“Det er en væsentlig faktor, at vi kan tage kunder fra hele verden ud i nærområde og sige værsgo; det her er state-of-the-art. Derfor er det specielt generende, at Danmark står i stampe, og derfor glæder det os rigtig meget, hvis Martin Lidegaard får succes med at få forslaget igennem,” siger Per Asmussen.

Han fortæller, at en Kamstrup-måler, der opfylder myndighedernes krav, kan fås til omkring 500 kr. stykket. En undersøgelse udført af Energinet.dk er tidligere kommet frem til, at det koster ca. 1.300 kr. at indkøbe og installere elmålere hos danske husstande. Med en levetid på 10-15 år er det altså en årlig ekstraregning på omkring 100 kroner pr. husstand.

Kamstrup henter 80 pct. af sin omsætning på eksportmarker og har ingen danske men flere udenlandske konkurrenter.

Amerikanske Echelon vandt i 2010 ordren hos Danmarks næststørste energiselskab, SEAS-NVE, der dengang installerede 390.000 nye elmålere hos forbrugerne.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også