Manglende ordrer vækker bekymring for NKT

Kabeldivisionen er det store spørgsmål, når NKT i dag leverer halvårsregnskab.
Foto: NKT
Foto: NKT
RITZAU FINANS

Det er efterhånden ved at være længe siden, at NKT sidst annoncerede ordrer til sin kabeldivision, og det vækker forud for koncernens halvårsregnskab onsdag bekymring i forhold til selskabets indtjening fremadrettet. Andet kvartal ventes dog at byde på resultatfremgang for NKT Cables - og for koncernen samlet set.

"NKT Cables har ingen ordrer annonceret siden aflæggelsen af regnskabet for første kvartal 2013, hvorved ordrebogen nu teoretisk (næppe i praksis) er nul på søkabler. Cables har ikke annonceret nogen ny søkabelordre siden 2011. Levering af tidligere Duddon Sands-ordre kan have støttet Q2 2013, men uden massiv ordreindgang ser resten af 2013 og 2014 svær ud for omsætningen og marginen i NKT Cables," skriver aktieanalytiker Jesper Christensen fra Alm. Brand Markets i en kommentar.

Overskuddet halveret hos NKT-konkurrent 

Ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans venter analytikerne et driftsresultat, EBITDA, i NKT Cables på 78 mio. kr., hvilket i givet fald vil være en forbedring fra 45 mio. kr. i samme periode året før. Analytikernes medianestimat spænder mellem underliggende estimater på et driftsoverskud på 52 mio. kr. og et plus på 106 mio. kr.

Også aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank vil i regnskabet spejde efter nyt om ordresituationen.

"Kommentarer om nye ordrer til Infrastruktur (særligt søkabler) vil tiltrække sig stor interesse, da der skal nye ordrer til for at undgå ledig kapacitet i den sidste del af 2013 og i 2014. Vi venter uændret positive toner i forhold til mulighederne, siger Jacob Pedersen.

NKT-konkurrent kommer svækket ud af første halvår 

I forbindelse med regnskabet for første kvartal 22. maj oplyste NKT's topchef, Thomas Hofman-Bang, til Ritzau Finans, at det endnu var for tidligt at være bekymret for ordresituationen i 2014 på søkabler.

"Vi har en fornuftig belægning i år - ikke en 100 procents belægning, men en fornuftig belægning i år. Og der er stadigvæk tid nok til, at vi også kan nå at vinde noget, så vi også er beskæftiget, når vi går ind i 2014, lød det dengang fra Thomas Hofman-Bang.

Fransk NKT-konkurrent overvejer ny kabelfabrik 

Inden for NKT's andet forretningsben, Nilfisk Advance, venter analytikerne at se tegn på, at markedet for rengøringsmaskiner er gået ned i et lavere tempo.

"Markedet er svagt, men kan Nilfisk fastholde dets EBITDA-margin lige under 12 pct., vil det være godkendt for os. Vi er positive stemt over for Nilfisk, men ser det ikke kunne opveje manglende søkabelordrer i Cables," skriver Jesper Christensen.

Hos Sydbank noterer Jacob Pedersen, at konkurrenten Tennant i sit regnskab meldte om ret uændret markedsudvikling, men stadig svære vilkår i Europa. Han venter, at Nilfisk Advance i kvartalet kan levere en fremgang i omsætningen på 3 pct. - godt hjulpet af opkøb og flere arbejdsdage i kvartalet.

Konsensus for Nilfisks EBITDA er et resultat på 202 mio. kr. mod et resultat på 209 mio. kr. i samme periode året før.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

NKT fastholdt i førstekvartalsregnskabet de summariske forventninger, som blev oplyst i årsregnskabet for 2012, om en omsætning målt til standardmetalpriser og et operationelt EBITDA for 2013 på niveau med 2012. Sydbank forventer, at NKT i halvårsregnskabet vil gentage den prognose.

"Markedsvilkårene er udfordrende, men de er ikke forringet i andet kvartal i en grad, der bør rykke ved prognosen. Vi ser desuden gode muligheder for, at NKT Cables kan gå uden om en lagernedskrivning, som den konkurrenten Nexans måtte ty til på grund af de faldende kobberpriser," vurderer Jacob Pedersen.

I 2012 opnåede NKT et EBITDA på 1009 mio. kr., og analytikerne estimerer for 2013 et resultat på 1065 mio. kr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også