Dansk højspændingsmast skal forbinde britisk atomkraftværk

Danskudviklet højspændingsmast skal forbinde omdiskuteret atomkraftværk med det britiske elnet. Britisk minister ønsker danske arkitekter tillykke.
T-pylon (billedet) er lavere end "almindelige" højspændingsmaster, hvor ledningerne hænger imellem store gittertårne.
T-pylon (billedet) er lavere end "almindelige" højspændingsmaster, hvor ledningerne hænger imellem store gittertårne.

Dansk design er andet end Ægget og Svanen.

Det er også højspændingsmasten T-pylon, der vandt en britisk designkonkurrence i 2011 i konkurrence med 250 andre bud på, hvordan fremtidens luftledninger skal se ud.

I dag har det britiske svar på Energinet.dk, National Grid, offentliggjort, at T-pylon for første gang skal opføres i det britiske landskab.

"At se T-pylon blive til virkelighed kun 20 måneder efter at have vundet konkurrencen er en fantastisk bedrift af National Grid og de danske arkitekter Bystrup, og jeg vil gerne ønske dem tillykke med deres fremskridt," siger den britiske energi- og klimaminister Ed Davey i en meddelelse.

"Vi har betydelige udfordringer foran os i de kommende år med at forbinde nye elkraftværker til vores hjem og virksomheder. Nu kan lokalsamfund få et nyt valg og sige radikalt farvel til den traditionelle gittermast."

Tvivlsomt om skifergas i Storbritannien giver billig gas

Assisterende projektleder Brian Endahl fra Bystrup arkitekter fortæller, at T-pylon er blevet udviklet i tæt samarbejde med National Grid, der har betalt arkitekternes udviklingsomkostningerne. Det er for tidligt at sige, hvad det økonomisk betyder for virksomheden, at selskabets højspændingsmast nu skal rejses i England, men strækningen den i første omgang skal rejses på er mellem 60 og 70 kilometer lang.

Forbindelsen er så kraftig, at det ville have været markant dyrere at grave den ned.

“Vi har gået og ventet på den her besked, så det er positivt. Man er nået rigtig langt i udviklingsarbejdet, og det er gået forrygende stærkt,” siger Brian Endahl.

Kortere end almindelige højspændingsmaster

T-pylons udformning betyder, at masterne er 10-15 meter kortere end almindelige højspændingsmaster, hvor de kraftige kabler hænger imellem store gittertårne af stål.

Ed Davey siger, at han glæder sig til at se den nye T-pylon i drift. Han kalder designet yndefuldt og raffineret og mener, at det passer godt til Storbritanniens "low-carbon" fremtid.

Skotland vil kopiere dansk vindsucces 

Chef for National Grid, Nick Winser, fortæller, at konkurrencen blev afholdt for at finde et design, som levede op til alle sikkerheds- og driftsmæssige krav.

"Stålgitteret har tjent os godt igennem årene og vil fortsat være en del af vores landskab, men vi glæder os til at se folks reaktioner på det nye T-pylon design," siger han i en meddelelse.

T-pylon skal bruges til at fordi Hinkley Point-atomkraftværket til elnettet. Der har været atomkraftværk ved Hinkley Point siden 1960'erne, og den britiske regering planlægger i øjeblikket at opføre et nyt og omdiskuteret anlæg kaldet Hinkley Point C. Hvis projektet realiseres, bliver det et af de anlæg i Storbritannien, der producerer mest elektricitet.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også



Photo: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter