Norsk elbilsfirma i dansk dødskamp
Succesen i Danmark udebliver fortsat for det lille norske dele-elbilsfirma Move About.
Selskabet, der samlet har verdens største flåde af dele-elbiler, men som i Danmark kun har ti elbiler, har i de seneste år forsøgt at sætte gang i det danske marked. Men selskabet må konstatere, at indsatsen ikke virker.
Selskabet forsøgte i 2009 at promovere dele-elbilstanken op til det stort anlagte COP15-møde i København. Men ligesom klimatopmødet endte i en fiasko, og verden stadig mangler en global klimaaftale, så fik Move About heller ikke sit gennembrud hos danskerne.
Elbil-forsinkelse hindrer ikke grøn omstilling
Nordmændene har i stedet kunne se en omsætning, som på sit højeste var på blot ca. 925.000 i 2010, samt en bundlinje, der endnu mangler at blive sort.
I regnskabet for 2012 står det endnu sløjere til: Omsætningen lyder på sølle ca. 585.000 - det laveste siden opstarten - og bundlinjen viser et minus på 1,2 mio. kr.
Leverandør konkurs
Spørger man Jarle Frøshaug, som er formand, men også fungerende direktør for det danske selskab, fordi moderselskabet har skilt sig af med den tidligere chef i Danmark for at spare penge, så er der da heller ikke tale om en tilfredsstillende udvikling.
"Vi har en for lav omsætning. Derfor reducerer vi bemandingen, og så vurderer vi i moderselskabet, hvordan vi skal få gang i de danske aktiviteter," siger han og henviser til, at selskabet nu kun har ansat operationelt personale på deltid for at nedbringe omkostningerne.
"Det har været nødvendigt for at få balance i regnskabet, indtil vi ved, hvordan vi skal angribe det danske marked."
Situationen for selskabet gøres ikke nemmere af, at leverandøren af de ti danske elbiler - norske Think - er gået konkurs. Det betyder, at to af bilerne, som er gået i stykker, ikke kan repareres, mens fremtiden ser besværlig ud for de resterende otte.
"Det er svært at finde reservedele, så det gør det hele lidt mere vanskeligt," siger Jarle Frøshaug, som fortæller, at selskabet i Norge og Sverige foruden Think også bruger elbiler fra bl.a. Nissan, Peugeot og Citroen.
90 elbiler fra break-even
De bilmærker vil også komme i spil, hvis selskabet vil realisere den langsigtede plan, de har for aktiviteterne i Danmark. Den styrer mod, at der skal ca. 100 elbiler til for, at Move About kan nå break-even, men hvorvidt moderselskabet vil igangsætte den plan er endnu uvist.
"Vi bliver nødt til at gøre det rigtigt denne gang. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvorfor det er så svært at sælge i Danmark," siger Jarle Frøshaug og fortæller, at målet på endnu længere sigt - så fremt planen sættes i værk - er at få 1.000 elbiler i Danmark.
GM og Honda fletter fingre om nye brintbiler
Planen er dog afhængig af kapital fra moderselskabet. I regnskabet for 2012 sår revisorerne tvivl om den fortsatte drift, som er betinget af, at moderselskabet i Norge finder investorer, som er villig til at spytte penge i kassen - en melding, som er blevet gentaget i de seneste årsregnskaber for selskabet.
Jarle Frøshaug vil ikke kommentere, hvordan jagten på investorer går, udover at der arbejdes på at finde kapital fra både nye og eksisterende investorer.
"Men i Danmark taber vi ikke så mange penge, så derfor har vi heller ikke brug for så mange penge. Men for at realisere den store plan har vi naturligvis brug for meget mere kapital," siger han og fortæller, at selskabet formentlig vil gå i gang med at ansætte en ny direktør samt et salgsteam i anden halvdel af 2013, afhængig hvilken strategi som moderselskabet lægger sig fast på.
Men føler I jer sikre på, at I kan fortsætte i Danmark?
"Vi har i hvert fald ikke taget en beslutning om at stoppe."
Hård EU-strid om grøn transport
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Relaterede artikler:
Stor rift om Tesla-aktier
For abonnenter