USA: To gode nyheder til Novozymes

Enzymproducenten Novozymes kan glæde sig over, at både Obamas klimaplan og den amerikanske Højesteret leverer opbakning til bioethanol.
Foto: Novozymes
Foto: Novozymes
AF THOMAS BO CHRISTENSEN OG RITZAU FINANS

På et tidspunkt hvor flere amerikanske politikere og lobbyorganisationer arbejder for at sætte en kæp i hjulet på Renewable Fuel Standard (RFS), som angiver hvor meget ethanol, der skal blandes i benzinen i USA, får ordningen på ny opbakning fra den amerikanske præsident, Barack Obama, som tirsdag fremlagde sin nye energiplan.

”Biobrændstoffer har en vigtig rolle at spille i at øge vores energisikkerhed, fremelske den økonomiske udvikling på landet og reducere drivhusgasserne fra transportsektoren,” hedder det i Obamas klimaplan.

”Det er derfor, at administrationen støtter Renewable Fuels Standard og investerer i forskning og udvikling med henblik på at bringe næste generations biobrændstoffer frem,” lyder det videre i præsidentens plan, hvilket er et positivt signal til danske Novozymes, der leverer enzymer til 1G og 2G biobrændstoffer.

Bank giver tæsk til Novozymes-aktie 

Aktiekursen for selskabet, der også laver enzymer til en række andre produkter, er som EnergiWatch kunne fortælle i går på det laveste niveau siden februar, hvilket den schweiziske storbank UBS har tilskrevet netop usikkerheden om RFS’en. Banken satte af samme grund Novozymes-aktien på en liste over mindst foretrukne europæiske industriaktier i sidste uge og anbefalede investorerne at sælge ud.

Men efter gårsdagens tale fra præsident Obama stiger aktiekursen nu - fra bundprisen d. 24. juli på 182,2 kr. ligger kursen nu på ca. 185,5 kr.

Samtidig kan selskabet fra Bagsværd glæde sig over, at den amerikanske mandag afviste at optage en sag mod Environmental Protection Agency (EPA's) beslutning om at tillade et ethanolindhold i benzinen
på 15 pct. mod tidligere kun 10 pct.

Medie: Novozymes har købt TJ Technologies

Dermed stadfæster højesteret en tidligere afgørelse i den føderale appelret, som også havde afvist sagen, der er rejst af organisationer, som blandt andet repræsenterer dele af olieindustrien og fødevareproducenterne.

EPA har tidligere godkendt anvendelsen af E15, som benzin med et ethanolindhold på 15 pct. kaldes, for biler og lastbiler produceret i 2001 eller senere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også