Topchefer: Sådan styrkes konkurrenceevnen på energi

Udsigterne til en yderligere svækkelse af Europas konkurrenceevne på energiområdet er en af de største trusler mod industrien, siger otte ud af ti topchefer, som fremhæver energieffektivisering og mere vedvarende energi som løsning.
Foto: Nordex. Omkostningerne til energi er en alvorlig trussel imod europæisk erhvervsliv. Løsningen er mere energieffektivitet og vedvarende energi, siger topchefer. | Foto: Nordex
Foto: Nordex. Omkostningerne til energi er en alvorlig trussel imod europæisk erhvervsliv. Løsningen er mere energieffektivitet og vedvarende energi, siger topchefer. | Foto: Nordex

En store del af Europas kvaler med konkurrenceevnen kan løses gennem et smartere energiforbrug og mere vedvarende energi, mener topchefer på tværs af kontinentet.

Det viser en undersøgelse fra det internationale konsulenthus Accenture, som er baseret på svar fra mere end 500 europæiske topchefer, hvor mange fremhæver utilstrækkelig lovgivning som en hæmsko.

Hvis Europa skal fastholde sin konkurrenceevne på sigt mener topcheferne, at den europæiske industrisektors andel af den samlede økonomi skal vokse fra 16 til 20 pct. Kun 53 pct. mener, at den nuværende EU-lovgivning bidrager til at opnå det mål.

Vagthund: USA’s klimaoptur kan hurtigt vende

Analyse: USA's gaseventyr fører til grønt koma 

Konkret er topcheferne blevet adspurgt om deres syn på tre potentielle trusler mod industrien - den teknologiske udvikling, energiomkostninger og forbrugernes ændrede adfærd.

Her er hele 85 pct. af topcheferne pessimistiske på vegne af den europæiske industris konkurrenceevne på netop energi, som de forudser vil forringes inden for de næste tre år sammenlignet med andre store markeder. Det gør området til det, der bekymrer topchefer, som anbefaler politikerne at fokusere på energieffektivitet og en større andel af vedvarende energi.

Til sammenligning forudser 71 pct. af topcheferne, at Kina vil være på niveau eller foran Europa inden for teknologisk udvikling om ti år. Udsigterne for forbrugeradfærden betragtes også som en væsentlig negativ faktor for den europæiske industri.

Frihandel kan booste skrantende grøn eksport 

Mens topcheferne er fortrøstningsfulde i forhold til at tackle udfordringen med ændrede forbrugeradfærd anbefaler de en række tiltag for at holde fast i det teknologiske forspring. Det gælder bl.a. lavere skatter på forsknings og udvikling, større offentlige investeringer på området og bedre betingelser til de områder af de finansielle sektor, der understøtter innovation.

"Energi, teknologisk udvikling og ændringer i forbrugeradfærd er faktorer, der er potentielt hæmmende for den europæiske industri, men de åbner samtidigt op for store muligheder for vækst og forbedringer af konkurrenceevnen. Ved at fokusere på disse tre områder har de europæiske politikere og virksomheder mulighed for at øge industrisektorens andel af BNP," siger Mark Spelman, adm. direktør i Accenture i en meddelelse.

Han henviser samtidig til, at USA på netop disse områder har investeret stort. Det har fået konkurrenceevnen i industrien til at vende. En manøvre, som vil være mulig for Europa at forfølge, mener Accenture-direktøren.

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at alene det store amerikanske skifereventyr har været guld værd for landets økonomi. En række forskere og politikere har sået alvorligt tvivl om, hvorvidt det overhovedet er muligt for Europa at kopiere skiferboomet.

Ringe tro på dansk skifer-eventyr 

USA's gaseventyr kan ikke kopieres

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs