Smarte kuglelejer bag ELFORSK-vinder 2013

Hybride kuglelejer, flot vækst og fine resultater inden for energieffektivisering og driftseffektivisering er årsagen til, at årets ELFORSK-pris går til iværksættervirksomheden CeramicSpeed.

Foto: CeramicSpeed
Foto: CeramicSpeed

Udviklingen af energieffektive og langtidsholdbare kuglelejer til industrien ligger bag uddelingen af årets ELFORSK-pris til CeramicSpeed.

Prisen uddeles af brancheorganisationen Dansk Energi, som har lagt vægt på det store potentiale der er for energibesparelser i produktet.

”For juryen har det vægtet meget højt, at der for industrien er et kæmpestort besparelsespotentiale – både på energien og på den øvrige drift - ved anvendelse af de nye hybridkuglelejer, og at der samtidig er et overordentligt stort vækstpotentiale”, siger forskningskoordinator og jurydeltager Jørn Borup Jensen, Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

CeramicSpeed blev etableret i 2004 med speciale i at designe og producere kuglelejer til cykelsporten og motorsporten. I dag anvendes hybridlejer af mere end halvdelen af Pro Tour holdene. I 2005 startede tanken om også at anvende hybridkuglejer og tog for alvor form i 2009, hvor CeramicSpeed startede selvstændig afdeling for industri.

Grundlægger af CeramicSpeed Jacob Csizmadia var ikke overraskende glad for prisen, der blev overrakt af medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen (K) ved Dansk Energis årsdag i København.

"Lige nu fokuserer vi ikke på eksport, men potentialet er kæmpestort," sagde han.

Antallet af medarbejdere er siden øget fra 4 til 15, og målet er 50 ansatte i 2015.

De seneste år er virksomhedens omsætning vokset mellem 50 og 150 pct. om året, og hybridkuglelejerne udgør i dag 10 pct. af virksomhedens totale salg. CeramicSpeed  satser nu målbevidst på at ekspandere omsætningen på industrimarkedet.

Mere detaljeret fakta om vinderprojektet fra Dansk Energi:

Energieffektiviseringen sker bl.a. ved at kombinere højpræcisions løbebaner med keramiske kugler med meget glat overflade og stor hårdhed. Denne type kuglelejer kaldes hybridkuglelejer og har desuden en lang levetid og stor robusthed over for forurening og varme.

Kuglelejer indgår i alle elmotorer og i alle andre roterende maskiner. Alene i Danmark er der et besparelsespotentiale på mindst 120 GWh/år ved anvendelse af hybridkuglelejerne. Derudover viser beregninger, at hybridkuglelejerne har en holdbarhed, der er 4-8 gange længere end almindelige kuglelejer. Endelig er de hårdere, vejer mindre, har en polerende effekt og et reduceret behov for smøring, samt øget stivhed og færre vibrationer – alle egenskaber der bidrager til en mere effektiv drift.

Fakta om ELFORSK-prisen:

Elforsk uddeler hvert år ELFORSK Prisen til årets mest lovende, mest resultatgivende projekt. I alt nomineres tre projekter, som bedømmes ud fra en række kriterier. Der lægges især vægt på det energimæssige besparelsespotentiale, på realiseringen og formidlingen af projektet med henblik på at få bragt projektresultaterne i anvendelse, så besparelsespotentialet kan realiseres og på vækstpotentialet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også