Elbilmarkedet er næsten dødt

Nye salgstal peger på, at Danmarks satsning på elbiler er slået fejl. Der blev solgt blot 28 elbiler i Danmark i maj, og det er et fald på 76 pct. i forhold til samme periode i 2012.
AF JANNIK BRINCH

Det danske marked for elbiler er stort set dødt.

Det må være konklusionen på de seneste salgstal fra De Danske Bilimportører, der viser, at der blot blev solgt 28 elbiler i Danmark i maj.

Det er et fald på 76 pct. i forhold til samme periode i 2012, der heller ikke var noget jubelår for de strømfodrede transportmidler. Ser man på årets første fem måneder som helhed, er der tale om et fald på 43 pct.

Der er stadig strøm i elbil-chefen 

Fokus på andre teknologier

"Tallene illustrerer, at det ikke går særligt godt, og spørgsmålet er, om man fra politisk hold skal prøve at brede fokus ud til andre teknologier," siger chefkonsulent i De Danske Bilimportører Tejs Laustsen Jensen til epn.dk.

Med til historien hører, at landets største leverandør af strøm-løsninger til elbiler, Better Place, i slutningen af maj gik konkurs. Men det har formentlig kun i mindre omfang spillet ind på tallene.

Clever-investorer står klar med penge 

En bjørnetjeneste

Elbilerne er frem til og med 2014 fritaget for afgifter i et forsøg på at gøre Danmark til et forgangsland på området. Men den lempelige prissætning har ikke kunnet skubbe salget i gang.

Infrastrukturen med lade- og batteriskiftestationer samt kort rækkevidde har været nævnt som forklaringer, mens flere parter i branchen har peget på, at man også burde satse på andre teknologier som eksempelvis pluginhybrider, der både kører på brændstof og el.

I bilbranchen frygter man nu, at politikerne har skabt masser af mistillid til elbilerne, fordi de indtil videre har skuffet så fælt.

"Jeg tror, at man har gjort elbilerne en bjørnetjeneste med den entydige fokus på en ren elbil. Man talte om, at der stort set ikke skulle sælges andet i 2013, 2014, 2015. Det kommer kommer ikke til at ske. Man har slet ikke givet teknologien den nødvendige modningstid," siger Tejs Laustsen Jensen.

Californien – et bedre sted for elbiler

Brintbiler rykker ind

Mens pluginhybriderne har været kendt på markedet i længere tid, og blandt andet med Opel Ampera har opnået anerkendelse som årets bil i Danmark og Europa, så er salgstallene ringe i Danmark. Det skyldes, at afgifterne gør bilerne ekstremt dyre.

Som noget ganske nyt er brint-teknologien rykket ind i Danmark. Det er Københavns Kommune, der har investeret i 15 serieproducerede brintbiler af mærket Hyundai ix35 FCEV, der kan køre op til 600 km på en optankning.

Elbil Alliancen: 20 pct. i 2020 var for optimistisk 

Hos De Danske Bilimpotører tror man meget på brintteknologien.

"Det kommer til at tage tid, men på grund af rækkevidden har brint særligt en fordel uden for de urbane zoner, og jeg tror, at brintbilerne kommer til at spille en større rolle om 5-10 år. Men man skal passe på ikke at gå samme vej som med elbilerne," siger Tejs Laustsen Jensen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også