Engelsk isolerings-kollaps "irriterende" for Rockwool

Bunden er gået ud af isoleringsmarkedet i Storbritannien.
Det sker efter to tidligere isoleringsfremmende offentlige programmer er blevet afløst af et nyt regeringstiltag, der har vist sig at falde i dårlig jord hos forbrugerne.
Mængden af hulrumsisoleringer faldt i april måned med 97 procent i forhold til samme måned sidste år, og kun 1138 isoleringsprojekter blev gennemført. I 2012 blev der i gennemsnit isoleret 40.000 eksisterende private hjem om måneden i England, skriver Financial Times.
Den udvikling er skidt nyt for den danske isoleringsproducent Rockwool, siger Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.
"Det er ikke et nøglemarked for Rockwool, men selvfølgelig er det et problem. For nogle år tilbage udvidede Rockwool produktionslinjer i UK, og det giver noget ekstra kapacitet, som man ikke kan udnytte nu. Det er selvfølgelig irriterende," siger han.
Stadig muligheder i år
Rockwool har tidligere indikeret, at det nye regeringsprogram kunne risikere at ramme omsætningen i landet. Men omfanget af markedsnedturen er større end forventet, siger Jyske Bank-analytiker Janne Vincent Kjær.
"Det er skuffende, at UK-markedet er kommet så skidt fra start. Det er et ret stort marked, selvom det ikke er nær så stort som Tyskland og Frankrig," siger hun.
Myndigheder tager britiske energiselskaber under lup
Russere udsætter Rockwool for chikane og trusler
"Det er noget, der kommer til at få en betydning på den korte bane. Men der er stadig en mulighed for, at der kan komme mere gang i den. Men det sker samtidig med, at der er andre markeder i Europa, der er presset. Den trend vi har set med en negativ volumenvækst kommer til at fortsætte," siger Jyske Bank-analytikeren.
Det britiske marked udgør fem pct. af den samlede omsætning, mens Tyskland og Frankrig udgør henholdsvis 14 og 15 pct. af Rockwools samlede omsætning. Derfor er der "ingen røde alarmklokker, der ringer", siger analytiker Janne Vincent Kjær om de nye salgstal.
"Bekymringen ville være større, hvis man så det samme kollaps på de franske og tyske markeder," tilføjer Søren Løntoft Hansen.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Energislugende hjem
Isoleringskollapset er et alvorligt slag for den borgerlige britiske regering, der ellers har det som en central del af sin energi- og klimapolitik at øge energieffektiviteten i den britiske boligmasse. Millioner af britiske hjem har ikke termovinduer, er dårligt isolerede og mangler moderne vandvarmere og termostater.
Det høje antal af energiforbedrende renoveringer sidste år - hvor isolering af eksisterende huse var altdominerende - skyldtes to offentlige programmer, der satte mål for hvor mange huse der skulle energiforbedres. De to programmer udløb ved årsskiftet og blev erstattet af den såkaldte "green deal", hvor forbrugerne kan få finansieret energiforbedringer over deres elregning.
Rockwool er fortrøstningsfulde
Tanken er at forbrugerne kan optage et lån via deres elselskab, der så betales tilbage af de penge, man sparer i fremtidigt elforbrug, når ens hus er blevet energirenoveret. Lånet kan betales tilbage over 10, 15 eller 25 år, og har en rentesats på 6,96 procent. Et tilbud, de britiske husejere altså langt fra finder attraktivt.
Trods det heftige dyk i antallet af briter, der vælger at isolere deres huse, er der optimisme hos Rockwool
"Vi kan konstatere, at der – efter en sløj start – faktisk bliver foretaget mange såkaldte Green Deal energivurderinger, og håber selvfølgelig, at de britiske borgere nu vil beslutte sig for at renovere deres hjem og gøre dem mere energieffektive og dermed billigere at holde i det lange løb," lyder det fra kommunikationschef Lars Wodschow i Rockwool-koncernen.
Han kalder "green deal" et "vidtgående, langsigtet skift i den måde, Storbritannien vil håndtere energieffektivitet på".
"På den baggrund er det forventeligt, at det vil tage noget tid for borgerne at tage programmet til sig og opdage de omfattende fordele, det omfatter".
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch