Q1-optakt: Rockwools lønsomhed under pres

Hårde markedsbetingelser og den lange, kolde vinter kommer til at lægge pres på Rockwools volumener og lønsomhed, når kvartalsregnskabet lander på onsdag, vurderer analytiker.
Ritzau

Hårde markedsbetingelser og den lange, kolde vinter kommer til at lægge pres på Rockwools volumener og lønsomhed, når kvartalsregnskabet lander på onsdag.

Det vurderer Rockwool-analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, op til regnskabet.

"Markedsbetingelserne i Vesteuropa er svækket de seneste kvartaler som følge den makroøkonomiske usikkerhed. Den lange og kolde vinter i store dele af Europa og færre arbejdsdage i første kvartal 2013 i forhold til første kvartal 2012 trækker endvidere salget ned," vurderer han.

Han henviser imidlertid til, at Rockwool igennem 2012 har formået at få hævet priserne på isoleringsmateriale, og det vil ifølge analytikeren bidrage positivt til salgsvæksten i kvartalet.

Søren Løntoft Hansen venter en fortsat tendens med hårde markedsbetingelser - dog uden at de underliggende markedsvilkår vil være yderligere forværret. Samtidig forudser han en tilbagegang i salget på 6,6 pct.

Rockwool på vej mod kæmpe-investering i Rusland 

Ifølge et medianestimat indsamlet af svenske SME Direkt på vegne af Ritzau Finans venter analytikerne en negativ salgsvækst på 0,5 pct. til 3234 mio. kr. i kvartalet.

"De svage markedsbetingelser i det meste af Vesteuropa og det kolde og lange vintervejr i store dele af Europa i 1. kvartal og deraf pres på volumenerne trækker lønsomheden ned," vurderer han og fortsætter:

"Det modsvares til gengæld af betydeligt lavere råvarepriser og de seneste kvartalers gennemførte prisstigninger. Jeg regner med en overskudsgrad på 5,0 pct. i kvartalet mod 4,7 pct. i samme periode sidste år.

Ifølge estimaterne er konsensus blandt analytikerne et EBIT-overskud på 171 mio. kr. og en overskudsgrad på 5,3 pct. i kvartalet. EBITDA-overskuddet ventes at lande på 430 mio. kr.

På bundlinjen venter analytikerne et overskud før skat på 166 mio. kr. og 109 mio. kr. henholdsvis før og efter skat, viser estimatet.

Rockwool-topchefen, Elco van Heel, sagde den 4. marts i et interview med Ritzau Finans, at stenuldskoncernen påtænker yderligere prisstigninger i 2013 - dog uden at turde slå det helt fast på grund af markedssitutationen.

Sådan ligger energibranchen på topchefernes image-liste 

"Vi vil prøve at hæve priserne i 2013, men vi er ikke så optimistiske, som vi var i 2012. Men vi bliver ved med at se, om vi kan få bedre priser i markedet. Det er dog med den viden, at det næppe bliver helt så nemt som i 2012 - ikke fordi det var nemt. Det bliver nok lidt mere besværligt," sagde Elco van Heel.

Rent geografisk venter Søren Løntoft Hansen samtidig, at der kommer til at være en stor spredning i de vesteuropæiske lande. Især Tyskland og Frankrig kommer til at udvikle sig positivt, forudser han, godt hjulpet på vej af de statslige initiativer på renoveringsfronten.

Samtidig ventes Sydeuropa, Holland og Storbritannien at fortsætte tilbagegangen i årets første kvartal, oplyser Søren Løntoft Hansen. Men et lyspunkt i regnskabet kan blive Kina og Nordamerika.

"Jeg venter væsentlig fremgang i Kina og Nordamerika som følge af henholdsvis fokus på energieffektivitet og brandisolering og Rockwools udbyggede position på det amerikanske ”gør-det-selv”-marked. Hertil kommer, at det russiske marked vil bidrage positivt til salget i 1. kvartal."

Forsker: Politikere mangler at se lyset  

Han venter desuden, at Rockwool vil fastholde forventningerne til helåret - forventninger, der af nogen blev beskyldt for at være overforsigtige. Men det var der en grund til, forklarede Elco van Heel til Ritzau Finans i interviewet den 4. marts.

"Det er med tanken om, at der er stor sandsynlighed for, at vi når det og en meget lille sandsynlighed for, at vi kommer under. Og det vil sige, at vi normalt får nogle opjusteringer. Men specielt for 2013 vil det ikke overraske mig, hvis vi rammer guidance. For det er et lorteår, sagde Elco van Heel til Ritzau Finans.

Analytikernes forventninger til Rockwools regnskab for første kvartal 2013:


 

(e) = Medianestimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans blandt 10 analytikere inden regnskabet. En af de adspurgte analytikere anbefaler køb af aktien, mens fem har en neutral anbefaling og fire anbefaler at sælge. Det gennemsnitlige kursmål er på 700 kr. per aktie.

Regnskabet kommer onsdag den 22. maj om eftermiddagen.

Danfoss scorer stor kinesisk fjernvarme-aftale 

/ritzau/FINANS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter