EU-lande enige om at skærpe krav til bilers udledning
Personbiler og varevogne skal udlede mindre CO2. Og det skal ske ved at indføre skærpede krav til udledningen.
Det er EU-landenes energiministre blevet enige om på et ministermøde i Bruxelles tirsdag.
Det oplyser Sveriges klima- og miljøminister, Romina Pourmokhtari.
”Jeg er glad for at se, at EU indfrier sine løfter med Fit for 55-pakken. De nye regler vil bringe muligheder for banebrydende teknologier og skabe momentum for industrien til at investere i en fossilfri fremtid,” siger hun i en pressemeddelelse.
Målet er en 100 procent reduktion af emissionerne i 2035.
Oprindeligt var EU-landene og EU-institutionerne enige om, at det skulle ske med udfasning af forbrændingsmotorer i nye biler fra 2035.
Tyskland har dog presset på for at få en undtagelse for biler, der kører på såkaldte e-brændstoffer. Og det lykkedes.
Reguleringen indeholder ifølge pressemeddelelsen en henvisning til e-brændstoffer.
Derfor vil EU-Kommissionen følge Tysklands ønske og fremsætte et forslag om registrering af køretøjer, der udelukkende kører på ”CO2-neutrale” brændstoffer efter 2035.
Dermed får Tyskland formentlig lov til at fortsætte med at producere biler med forbrændingsmotorer. Det kræver dog, at de kører på det syntetiske e-brændstof.
Tilhængere af e-brændstof fastholder, at det vil være CO2-neutral.
Men kritikere påpeger, at e-brændstof endnu ikke er udviklet, at det vil blive en knap ressource, og at det vil kræve en stor mængde energi at producere.
Branchedirektør i Dansk Erhverv Transport Jesper Kronborg forventer, at aftalen vil betyde, at person- og varebiler på sigt bliver bæredygtige.
”Det vigtigste er, at vi får klare målsætninger for, hvordan vi skaber en grøn transportbranche,” siger Jesper Kronborg.
Han ser udfordringer ved at bruge e-brændstoffer, men mener ikke, at det tyske ønske om at bevare forbrændingsmotoren lidt endnu vil stå i vejen for overgangen til elbiler.
”E-brændstoffer er meget energikrævende at producere. Og der kan være en potentiel mangelvare i det kulstof, som skal benyttes. Derfor tror jeg fortsat på, at langt størstedelen af person- og varebilerne kommer til at blive elektrificeret,” siger Jesper Kronborg.
Han ser dog et potentiale for brug af e-brændstoffer i den tunge landtransport.
”Her kan det være en løsning, som muliggør en omstilling af de dele af landtransporten, som enten er for tung, lang eller krævende til at kunne blive drevet af batterier,” siger Jesper Kronborg.