Velux-ejer henter overskud trods høje priser og røde finansmarkeder

Velux-ejer sætter sin lid til, at grønne efterspørgsel kan udligne udfordrende 2023 i energirenoveringer.
Foto: Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho
AF RITZAU

Med høje råvarepriser, økonomisk uro i byggebranchen og krig i Europa var 2022 ikke et optimalt år at sælge vinduer.

Ikke desto mindre er VKR Holding, der står bag Velux, der er bedst kendt for sine ovenlysvinduer, og Dovista, der sælger facadevinduer og -døre, kommet ud af året med et overskud.

”Det har været et turbulent år,” siger VKR Holdings administrerende direktør, Mads Kann-Rasmussen, i forbindelse med regnskabet.

Efter flere år med rekordoverskud på rekordoverskud stoppede rekordfesten på bundlinjen sidste år.

Det skyldes særligt, at stemningen på de finansielle markeder vendte fra 2021 til 2022. Hvor VKR Holdings i 2021 fik 2,4 milliarder kroner i plus ud af sine investeringer, blev det i 2022 til et tab på omkring to milliarder kroner.

Det betyder også, at hvor VKR Holding havde et overskud på fem milliarder kroner i 2021, krympede overskuddet til 1,5 milliarder kroner i 2022.

Samtidig er VKR Holdings omsætning steget i kroner og øre.

For Velux, der er storebror, voksede omsætningen fra 19,5 milliarder kroner i 2021 til over 22 milliarder kroner i 2022. Lillebror Dovista voksede fra 6,3 milliarder kroner til 9,6 milliarder kroner.

Her spiller de stigende råvarepriser en rolle ifølge Mads Kann-Rasmussen. For når priserne på de råvarer, som Velux og Dovista skal bruge, stiger, føres de videre til deres kunder.

Dermed stiger den pris, som de to selskaber tager, og dermed øges omsætningen.

Derudover kan Dovistas vokseværk også henføres til opkøb, der har fået forretningen til at stige.

”Der har været lidt volumenvækst, men det meste har været, at vi har justeret priserne,” siger Mads Kann-Rasmussen.

Derfor er det begrænset, hvor meget af væksten der drypper ned på bundlinjen til VKR Holdings overskud. Overskuddet på selve driften isoleret for finansielle poster steg fra 4,1 milliarder kroner til 4,3 milliarder kroner.

I 2023 er det ikke høje priser, men usikkerhed om hvor stor efterspørgsel, der bliver i byggeriet, der kan udfordre VKR Holdings selskaber.

Usikkerheden har allerede sat sit præg i Velux, der i november annoncerede, at 430 ansatte i fem lande skulle fyres.

”Jeg tror, at 2023 kan blive ganske udfordrende. Specielt første halvdel. Men på længere sigt er vi ret optimistiske om, at vi har de rigtige produkter til renovering, som er en hel nødvendig ting, der skal ske i Europa.”

”Derfor skal vi heller ikke skære mere til, end at vi er klar til den vækstbølge, vi er ret sikre på, kommer på et tidspunkt,” siger Mads Kann-Rasmussen om udsigten til 2023.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også