Fredericia sætter jagten ind på alternative kilder til vand

Den grønne omstilling kommer til at kræve milliarder af liter vand til bl.a. brintfremstilling. Derfor har Fredericia Kommune og flere virksomheder indgået et nyt samarbejde for at udnytte alle tilgængelige ressourcer.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Drikkevandsressourcerne er under pres. Samtidig stiger behovet for vand til industrien voldsomt. Det er to modsatrettede tendenser, som man i Fredericia nu vil prøve at gøre noget ved. 

Det skal i første omgang ske i form af et partnerskab mellem Fredericia Kommune, Fredericia Spildevand og Energi, Trefor Vand og ADP, der ejer og driver Fredericia Havn og Nyborg Havn samt varetager driften af Middelfart Trafikhavn.

Første skridt for det nye partnerskab bliver at finde de nye løsninger. Er der f.eks. mulighed for at genbruge renset spildevand, kan virksomhederne finde ud af at genbruge vand imellem sig, og er der mulighed for at udnytte vand fra de boringer, der ikke længere kan bruges, til drikkevand? Vandressourcerne i kommunen skal kort sagt afdækkes, så man sikre forsyningen i fremtiden til både borgere og industri.

”Vi skal sikre, at rammerne er der, så vores virksomheder har de bedst mulige vilkår for grøn omstilling og samtidig belaster det omkringliggende miljø mindst muligt. Begge dele er en del af den indsats, hvor vi snakker genanvendelse og recirkulering af vand,” siger Tommy Rachlitz Nielsen, formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget i Fredericia Kommune, i en pressemeddelelse.

Behov for 30 mia. liter vand årligt

Fredericia er, ligesom f.eks. Esbjerg, blandt de byer i Danmark, hvor der er Power-to-X-anlæg under opførelse. I den østjyske by er man godt klar over, at det begynder at haste med at finde alternative løsninger på vandområdet, hvis man skal kunne blive ved med at forsyne den planlagte brintproduktion i kommunen, som er særdeles vandkrævende.

Som CleantechWatch tidligere har beskrevet, vil de to PTX-anlæg på sammenlagt 1 MW, der er på vej i Esbjerg, kræve op til 5 mio. liter råvand om året. I Esbjerg og Varde leveres der til sammenligning årligt ni mio. liter drikkevand til kunderne.

I Fredericia er virksomhederne Everfuel og Crossbridge Energy i gang med at opføre et anlæg, der i december producerede den første testbrint og som i første fase skal kunne producere 20 MW årligt. Målet er at nå 300 MW årligt

Til sammenligning præsenterede den daværende regering i marts sidste år hovedlinjerne i den første PTX-strategi, hvor målet var at kunne producere op til 6.000 MW brint i 2030. Antager man, at der er behov for samme mængde vand til produktionen, som der anslås at være behov for i Esbjerg, er der tale om i nærheden af 30 mia. liter vand årligt til brintproduktion i Danmark.

I Fredericia har man da også erkendt, at fremtidens behov for vand til brintindustrien ikke kan dækkes af drikkevand.

”Vi ser ind i en fremtid, som skal være cirkulær, hvis vi skal løse de mange udfordringer, vi står overfor. Derfor giver det god mening at udnytte det rensede spildevand til industrielle processer frem for at bruge af vores grundvandsreserver. Vi indgår derfor gerne i samarbejder, der skaber fundament for at nyttiggøre vores rensede spildevand, ” siger Peter Daugbjerg Jensen, direktør i Fredericia Spildevand og Energi i meddelelsen.

I første omgang er planen for samarbejdet at få afdækket kommunens vandressourcer, hvilket skal være på plads i løbet af i år. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også