Omsætning og driftsresultat halter hos Rockwool

Bundlinjen er større end forventet, men både omsætning og driftsresultat er i fjerde kvartal landet under analytikernes forventninger, viser Rockwool-regnskab. 
Foto: Rockwool // Pr
Foto: Rockwool // Pr
MARKETWIRE & EMMA GELBJERG-HANSEN, CLEANTECHWATCH

Rockwools omsætning og driftsresultat landede i fjerde kvartal under analytikernes forventninger, mens bundlinjen er større end forudset.

Det viser regnskabet for fjerde kvartal, der er præsenteret onsdag eftermiddag.

Rockwool omsatte i fjerde kvartal for 955 mio. euro, hvilket er en del under analytikerkonsensus på 1015 mio. euro ifølge estimater indsamlet af Rockwool. 

Omsætningen i fjerde kvartal af 2021 var på 842 mio. euro.

Målt på driften (EBIT) landede selskabet i kvartalet et overskud på 101 mio. euro sammenlignet med analytikerprognosen på 116 mio. kr. og et overskud i samme periode sidste år på 95 mio. euro sidste år.

Til gengæld overraskede bundlinjen på 103 mio. euro positivt.

Den var både en del højere end de 72 mio. euro, som Rockwool tjente i samme kvartal sidste år, samt over analytikernes estimatet på 89 mio. euro.

Omsætning voksede på alle markeder

Af regnskabet fremgår det også, at omsætningen er vokset på tværs af alle Rockwools markeder. 

Mere specifikt har Rockwools største geografiske område, Vesteuropa, i fjerde kvartal realiseret en omsætning på 565 mio. euro mod 490 mio. euro i samme periode sidste år. 

I Østeuropa, inklusiv Rusland, har kvartalet budt på en omsætning på 182 mio. euro mod 167 mio. euro i den tilsvarende periode af 2021. 

Og i Nordamerika, Asien og resten af verden kunne Rockwool notere en omsætning på 208 mio. euro, hvilket var højere end de 185 mio. euro, som salget endte på i samme kvartal året før.

Samlet omsatte Rockwool i fjerde kvartal for 955 mio. euro mod 842 mio. euro i det sammenlignelige kvartal året forinden.

Isoleringsbenet skuffer

Mens samtlige geografiske områder har set vækst, så har isoleringsbenet af Rockwools forretning til gengæld skuffet. 

Her landede Rockwool en omsætning på 707 mio. euro og et driftsoverskud på 71 mio. euro – til sammenligning lød analytikernes prognose på 781 mio. euro i omsætning og et driftsresultat på 83 mio. euro.

For hele 2022 er omsætningen til gengæld steget med 32 pct. til 3034 mia. euro, mens driftsmarginen blev reduceret fra 10,4 pct. til 9 pct. 

”Salget i isoleringssegmentet voksede i 2022, primært drevet af prisstigninger. Dette var ikke tilstrækkeligt til at udligne den høje inflation, og derfor faldt rentabiliteten,” skriver Rockwool i isoleringsproducentens regnskab. 

Rockwools systems-division har til gengæld leveret nogenlunde efter forventningerne med en omsætning på 248 mio. euro og et driftsresultat på 30 mio. euro. 

For året er omsætningen i divisionen landet på 873 mio. euro, mens driftsoverskuddet læser 90 mio. euro. 

Samlet landede driftsmarginen i fjerde kvartal på 11,9 pct., mens den for året blev opgjort til 10,3 pct. mod 15,9 pct. i 2021.

”Den lavere driftsmargin skyldes hovedsageligt et negativt produktmiks og inflationære pres, som ikke helt kunne afbødes gennem prisjusteringer,” skriver Rockwool om divisionens resultater. 

Forventer omsætningsfald på 10 pct.

Med en svagere efterspørgsel i byggebranchen og ledig kapacitet på markedet forventer Rockwool, at 2023 bliver et udfordrende år med en negativ salgsvækst på op til 10 pct.

Baseret på efterspørgslen de seneste måneder venter isoleringskoncernen i 2023 at nå en salgsvækst i lokale valutaer på op til minus 10 pct., hvor analytikere adspurgt af Rockwool ventede et fald på 2,9 pct. i forhold til væksten på 23 pct. i 2022.

Rockwool venter i 2023 at nå en EBIT-margin på 8-10 pct. sammenlignet med 9,0 pct. sidste år og et analytikerestimat på 11,5 pct.

Marginmålet skal med lavere salgsvolumener ifølge Rockwool nås med stram omkostningskontrol og fortsat fokus på produktiviteten.

Rockwool påpeger, at det globale vækstbillede ved udgangen af 2022 pegede på en betydelig nedgang, hvor der også henvises til en betydelig svaghed i den europæiske byggeundersøgelse.

”Vi forventer, at det udfordrende makroøkonomiske miljø vil fortsætte i 2023 med aftagende efterspørgsel og høj usikkerhed,” skriver Rockwool, der venter en fortsat stabilisering af energipriserne.

I Europa venter Rockwool en fortsat lavere efterspørgsel på de fleste markeder og især inden for boligsegmentet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også