Danva vil have mere fokus på vandforbruget i Power-to-X

Det haster med at få ændret lovgivningen, hvis vi skal have tilstrækkeligt med vand til at opfylde Danmarks Power-to-X-mål, lyder det fra brancheforeningen.
Foto: Jens Hartmann
Foto: Jens Hartmann

Power-to-X (PTX) kan blive en særdeles vigtig faktor i regeringens målsætning om at nå 70 pct. CO2-reduktion af hensyn til miljøet og samtidig give danske vandsektor mulighed for at eksportere ny teknologi. 

At producere grønne brændstoffer via PTX, kræver imidlertid voldsomt meget vand. Men hvilken type vand skal vi bruge, og hvor skal det komme fra? Det er nogle af de spørgsmål, vandbranchen stiller i øjeblikket – og mangler politisk afklaring af.

Ifølge brancheorganisationen Danva duer det ikke bare at bruge løs af grundvandet, som også bruges til drikkevand. I stedet bør det være det muligt at bruge f.eks. overfladevand, som man i forvejen kæmper med flere steder i landet, hvor grundvandet står så højt, at det oversvømmer marker og byer. Det er for eksempel tilfældet i Lemvig. 

”Der er så meget højtstående grundvand omkring Lemvig, at man nærmest kan drukne i det”, lyder det fra Lars Nørgård Holmegaard, direktør i Lemvig Vand, i en pressemeddelelse fra Danva. 

Det højtstående grundvand kan ikke bruges til drikkevand, men ifølge Lars Nørgård Holmegaard vil det kunne bruges til PTX.

”Når vi skal levere store mængder vand til PTX, giver det mening at se på hele vandplanlægningen. Hvis vi kan bruge det vand, som skaber problemer både på markerne og i byen, så får vi en løsning, der slår to fluer med ét smæk,” siger direktøren i pressemeddelelsen.

Det forudsætter, at vand til industrielt forbrug – også kaldet ”teknisk vand” – også er omfattet af lovgivningen, og det er ikke tilfældet endnu. Derfor efterlyser han nu politisk reaktion, så vandsektorloven kommer på omgangshøjde med virkeligheden.

Ønsker dispensation

Samme melding lyder fra Henrik Harborg Blicher, der er konstitueret direktør i Din Forsyning, der forsyner vandkunder i Esbjerg og Varde med drikkevand. Årligt bliver det til ni millioner liter. Til sammenligning vil de to Power-to-X-anlæg, der er på vej i Esbjerg på hver 1 GW, kræve op til 5 mio. liter råvand. 

”Vores drikkevandsressourcer er pressede og faktisk faldende. Men prognosen viser, at vi skal bruge meget mere vand i fremtiden. Så vi skal ikke bruge drikkevand til PTX. Vi skal finde noget andet,” lyder det fra Henrik Harborg Blicher, som i pressemeddelelsen peger på renset spildevand som råvand til PTX.

Men det forudsætter ifølge den konstituerede direktør en opdatering af udledningstilladelser og vandsektorloven.

”Jeg mener, at vi på den korte bane skal dispenseres for den nuværende lovgivning. Og på sigt skal der en ny lovgivning og særskilt økonomisk regulering til, så vi kan levere teknisk vand,” siger Henrik Harborg Blicher.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også